Місто

​«Клініка Зір» у Житомирі проводить комплексну діагностику ока та лазерне лікування глаукоми

30 January 2019, 14:50

Комплексне діагностичне обстеження на новітньому обладнанні та повний спектр лазерного і хірургічного лікування глаукоми. Усе це пропонують у новій «Клініці Зір», що знаходиться по вул. Кибальчича у Житомирі.

За словами провідного офтальмохірурга спеціалізованого медцентру Анатолія Мартиненко, хвороба найбільше вражає тих, кому за 40 років, проявляється поступово, подекуди без особливих симптомів, і при пізньому виявленні може призвести до часткової, а то й до повної втрати зору.


«Загальний симптом - це атрофія зорового нерву, яка проявляється поступовою сліпотою без болю і особливих скарг. Часто буває затуманення, райдужні кола вранці, нечіткий зір вранці, який по обіді проходить. Це можуть бути перші симптоми при умові, що тиск підвищується. У людей з глаукомою при низькому тиску таких скарг немає. Вони просто звертаються, коли поле зору звузилося доти, як вони помічають, що вони не можуть водити автомобіль або не можуть виконувати постійну практичну роботу», - розповідає головний лікар спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір» Анатолій Мартиненко.

Завдяки сучасному обладнанню лікарі «Клініки Зір» можуть на ранніх стадіях діагностувати недугу, визначити вид глаукоми і, ґрунтуючись на результатах обстеження, запропонувати дієве лікування.

«Це пневмотонометр - вимірює внутрішній очний тиск, автокераторефрактометр вимірює оптику ока, ендотеліальний мікроскоп - вимірює клітини рогівки, які втрачаються під час будь-якого хірургічного втручання. Завдяки йому ми знаємо, наскільки безпечно брати пацієнта на операцію чи небезпечно. Виходить як мінімум подвійний, потрійний контроль кожного діагнозу, кожного вимірювання, на різних апаратах. Комп’ютерний томограф, сферопериметр, біометр для того, щоб визначити будь-який варіант виникнення глаукоми, призначити лікування. Також, лазери для початкових глауком, вторинних глауком, видаленням катаракт при глаукомі, лазерне лікування партеніту. Три лазери тільки для глаукоми», - каже головний лікар спеціалізованого медичного центру.

Саме лазерне лікування глаукоми головний лікар нового центру “Клініка Зір” Анатолій Мартиненко називає справжнім досягненням та проривом.

«Якщо ми знаходили глаукому, людина бачить і тиск не дуже високий, призначали, як правило, краплі. Люди багато років крапали і не мали проблем. Якщо тиск високий - одразу хірургія. Операція, яка зору не додає, а інколи зір після операції стає нижчий, але стабілізується тиск і зберігається зоровий нерв. Зараз з’явилась третя операція - лазерне лікування. Тобто, відновлюємо фізіологічний процес у оці», - говорить Анатолій Мартиненко.

Як, власне, відбувається безопераційне лікування ока лазером, офтальмохірург показує на макеті ока.

«Процедура дуже проста: пацієнт сідає до апарату, ставиться око. Беремо спеціальну лінзу, вона ставиться на око і спеціальний промінь активує шляхи відтоку. Процедура займає 30-40 секунд, інколи хвилину, якщо пацієнт рухається. Ефект наступає вже через два, три тижні, і людина або відміняє краплі, або зменшує їх використання, а найголовніше - не сліпне. Вона бачить, як бачила», - роз’яснює провідний офтальмохірург.

Таким чином, розповідає Анатолій Мартиненко, вдається покращити циркуляцію рідини в оці, знизити очний тиск та на роки приборкати глаукому, зберігши існуючий зір пацієнту. Разом із тим, додає: лікування безболісне, швидке та не потребує реабілітаційного періоду. На відміну від оперативного хірургічного втручання, де реабілітація може сягнути трьох місяців й створити незручності як хворому, так і його оточенню.

«Це набагато легше для людини, для родичів пацієнтів. Адже, як правило, це старші люди, і доводиться або жити з дітьми, або лягати у стаціонар і постійно спостерігатися. Після таких операцій цього не потрібно. День, другий, можливий дискомфорт у оці, далі люди ведуть звичайний спосіб життя. Другий лазер, яким ми оперуємо сліпі очі, то люди місяць капають краплі, але будь-яке навантаження через два три дні можливе, і ніяких обмежень немає», - зазначає Анатолій Мартиненко.

Втім зауважує: єдине що, прооперованому лазером пацієнту потрібно буде проходити так званий диспансерний нагляд.

«Раз в три, шість місяців, в залежності від стадії глаукоми спостерігаємо у сусідньому кабінеті на комп’ютерному томографі та сферопериметрі. Таким чином визначаємо функцію і анатомію зорового нерва, ока. Тоді вже дивимось, якщо бачимо прогресування, можемо додати лазерне лікування, краплі. Якщо прогресування немає, то людина живе, бачить, і всі задоволені», - зауважує головний лікар спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір».

Аби на довго зберегти свій зір, Анатолій Мартиненко радить хоча б один раз на рік робити повне й сучасне обстеження ока. Нагадуючи, що зробити це можна на базі сучасного спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір», який розташований у районі Польової за адресою вулиця Кибальчича, 2/4, корпус Б.

Довідку можна отримати за телефоном (094) 141 03 02.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зір Клініка Зір око  
Матеріали по темі