Політика

​Політична партія позивається до Житомирської облради щодо рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт

13 February 2019, 12:25

У Житомирі вже втретє переносять судове засідання за позовом Житомирської регіональної організації політичної партії «За життя», у якому вони вимагають відмінити рішення обласної ради «Про мораторій на використання російськомовного культурного продукту на території Житомирської області». Втім, позивачі вже втретє не приходять до суду і подають клопотання про перенесення засідання.

Відповідачі переконані: обласна рада має сильну правову позицію, і Житомирський окружний адміністративний суд може не задовольнити позов про скасування мораторію на використання російськомовного продукту.


«Є така політична партія, головою наглядової ради якої є одіозний пан Медведчук. Вона не відома нічим у нас в області, крім того, що вони подали позов до обласної ради, намагаючись скасувати рішення, яке називається «Про мораторій на використання російськомовного культурного продукту». Позов безпідставний, я думаю, що їх чекає програш, і з цим пов’язане затягування розгляду справи. Вони в черговий раз не з’явились в судове засідання, подають клопотання. Це свідчить, що немає правової позиції, але вони затягують, затягують і затягують розгляд справи. Дане рішення повністю законне, воно стосується мораторію на використання російськомовного культурного продукту, рішення має рекомендаційний характер, воно нікого не дискримінує, нічого не забороняє. Обласна рада висловила позицію вищого представницького органу. На тлі війни з Росією, на тлі того, що Росія і Путін використовують гібридні форми, в тому числі в своїй агітації, в своїй пропаганді в розповсюдженні фейкових новин. Нам треба цьому протидіяти, головна наша безпекова зброя - це наша мова. Ми повинні дбати про нашу мову, про наш культурний продукт, утверджувати її, щоб набула сенсу стаття 10 Конституції України, що українська мова як державна є обов’язковою в усіх публічних сферах життя», - розповідає депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін, голова фракції ВО «Свобода» й ініціатор зазначеного рішення.

Судове засідання перенесли на 11 ранку 28 лютого.

Нагадаємо, Житомирська облрада ввела мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту. За рішення, проект якого подав голова фракції ВО «Свобода» Сидор Кізін, проголосували 39 з 57 присутніх, проти була фракція Опозиційного блоку, не голосували також шість депутатів від ВО «Батьківщина».

Як повідомляв Житомир.info, Львівська обласна рада своїм рішенням від 18 вересня 2018 року запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. На сесії Житомирської облради 2 листопада 2017 року депутати проголосували за проект рішення, підготовлений головою фракції ВО «Свобода», про подолання наслідків радянської окупації в мовному середовищі Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кізін мова суд  
Матеріали по темі