Здоров'я

У Житомирській області щороку виявляють до 40 нових випадків раку в дітей, але показник одужання зростає

15 February 2019, 10:46

Щороку в Житомирській області вперше реєструється від 20 до 40 злоякісних новоутворень та хвороб крові у дітей, однак показник одужання зростає з кожним роком.

Про це 15 лютого, у Міжнародний день дітей з онкологічними хворобами, повідомив прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської ОДА.

«Єдиним відділенням в області, де отримують лікування діти з зазначеною патологією, є відділення онкогематології Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні. З 1992 року відділення функціонує як самостійне профільне. З першого дня тут працює, а з 1994 року очолює відділення лікар-гематолог дитячий вищої категорії, заслужений лікар України Людмила Олегівна Чмут. У відділенні також працюють досвідчені висококваліфіковані фахівці: лікар-гематолог дитячий вищої категорії Валентина Михайлівна Вишпінська та лікар-педіатр першої кваліфікаційної категорії з педіатрії та дитячої гематології Олексій Леонідович Кульбіда», - повідомляє прес-центр.

Зараз у відділенні розгорнуто 10 онкологічних та 15 гематологічних ліжок. За словами Людмили Чмут, протягом року тут лікуються більше 600 дітей віком від 0 до 18 років. Дехто проходить повторні курси лікування.

Найбільше виявляється онкогематологічних захворювань у дітей віком 3-6 років, що особливо характерно для лейкозів, та після 14 років у підлітковому віці. На першому місці – лейкози, на другому – пухлини головного мозку, потім – пухлини нирки, пухлини кісток, печінки тощо. Термін лікування лейкозу - два роки, дитину спостерігають, щоб пересвідчитися, що не розвинувся рецидив. Лікування солідних пухлин, таких як нейробластома, нефробластома, триває до року.

«В основному виявляють захворювання лікарі на місцях, у районах. Бувають випадки, коли самі батьки першими помітили зміни у самопочутті, поведінці дитини та звернулися до лікаря. Тож ми закликаємо батьків бути дуже уважними до дітей. Рідні повинні звертати увагу абсолютно на все. Занепокоєння дорослих повинно викликати вже навіть те, що дитина почала швидко втомлюватися, щоразу хоче полежати, стала менш рухливою, не може переносити будь-які фізичні навантаження, втрачає апетит. І звісно, коли у дитини стає блідою шкіра, проявляється збільшення лімфовузлів, спостерігається підвищення температури тощо. Потрібно звернутися до педіатра та пройти обстеження», - закликає Людмила Чмут.

Впровадження в практику відділення сучасних інтенсивних протоколів хіміотерапії дозволило значно знизити смертність від злоякісних новоутворень, яка становила в 1994 році 1,13 випадку на 10 тисяч дитячого населення, в 2005 році – 0,6, в 2015 - 0,2, а в 2017 - році 0,5 на 10 тисяч дітей, - відзначають у прес-центрі УОЗ.

Наразі у відділенні онкогематології Житомирської обласної дитлікарні показник одужання від такого найпоширенішого захворювання, як гостра лімфобластна лейкемія, у дітей становить 75%.

«Коли дитина виліковується від онкологічного захворювання, то вона стає практично здоровою людиною, з таким самим ризиком знову захворіти на онко-, як і всі інші люди. Рідко, але трапляються такі випадки, коли дитина повторно хворіє та вже має іншу онкопатологію (іншого органа). На щастя, в нас таких випадків дуже мало. Багато пролікованих нами дітей виросли здоровими, у них вже є свої сім’ї, свої дітки», - коментує Людмила Чмут.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 31 грудня 2018 року в Житомирському онкологічному диспансері на обліку перебувало більше 30 тисяч хворих на рак, за 10 років поширеність онкологічної патології зросла майже на 30%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рак онкологія дитина УОЗ  
Матеріали по темі