ДОПОМОГА

​Поради споживачам від Мінекономрозвитку: як не купити дитині токсичну іграшку

20 February 2019, 09:16

За даними Української асоціації індустрії іграшок, кожна друга іграшка не відповідає стандартам якості, а кожна третя містить в собі шкідливі (токсичні) речовини.

Про це йдеться у дописі від 19 лютого Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у фейсбук.

«Усі оригінальні якісні іграшки обов’язково перевірені на фізичні, хімічні, гігієнічні, електричні, радіоактивні характеристики. Офіційні виробники чи експортери несуть повну відповідальність за їх безпечність. Іграшки можуть негативно впливати на роботу мозку, печінки, нирок, нервову та ендокринну системи дитини. Як бути впевненим, що іграшка безпечна та зробити правильний вибір?», - повідомляє Мінекономрозвитку.

Купуйте іграшки в профільних магазинах.

Вимагайте у продавця Декларацію про відповідність на конкретну іграшку. Наявність документу (Декларація відповідності, сертифікат відповідності) свідчить про відповідність продукції встановленим вимогам щодо безпечності іграшки та про відповідальність виробника/імпортера перед споживачем.

Це стосується й інтернет-покупок. На вашу вимогу продавець зобов’язаний надати документи, що підтверджують належну якість продукції.

Вимагайте розрахунковий документ (товарний чи фіскальний чек тощо). За його наявності ви зможете повернути іграшку неналежної якості протягом 14 днів. Проте поверненню не підлягають м’які та гумові надувні іграшки. Обирайте іграшки за віковим призначенням.

Перед придбанням огляньте іграшку зовні: зверніть увагу на матеріал, запах (якщо є можливість), чіткість нанесення фарби та цілісність упаковки.

Якщо іграшка має елемент живлення, відсік з батарейкою повинен відкриватись лише за допомогою викрутки. Інакше дитина може дістати батарейку і проковтнути, а це є загрозою життю.

На іграшці чи на упаковці має бути знак відповідності технічним регламентам (трилисник у незамкненому колі), назва та адреса виробника чи імпортера, тип та назва іграшки, артикул чи номер партії, вікове призначення, застереження щодо використання та інструкція.

Дотримуйтесь цих рекомендацій і захистіть ваших дітей від небезпеки.


Нагадаємо, в січні 2019 підприємця з Житомирської області, який реалізує іграшки, оштрафували на 17 000 гривень за невідповідність встановленим вимогам ляльок LOL та ТМ «Kaibibi».

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня 2018 року набув чинності новий Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений Кабміном, який посилює відповідальність продавців за неякісний товар. У березні 2018 в житомирському Домі української культури відбулася виставка під назвою «Іграшка мого дитинства».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: іграшка порада  
Матеріали по темі