Здоров'я

Програму «Доступні ліки» фінансуватиме Нацслужба здоров’я: з квітня 2019 гроші підуть «за пацієнтом в аптеку»

22 February 2019, 16:48

Відповідно до Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», громадяни України з 2020 року отримуватимуть гарантований, тобто на 100% оплачений державою, пакет медичних послуг та лікарських засобів.

Згідно із Законом, єдиним замовником медичних послуг і платником за їх якісне надання виступає Національна служба здоров’я України, - повідомив 22 лютого Урядовий портал.

«Уже з квітня 2019 року до НСЗУ перейде на адміністрування урядової програми «Доступні ліки». Найближчим часом буде прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання реімбурсації», яка регулюватиме роботу програми реімбурсації, тобто, відшкодування державою вартості лікарських засобів для лікування трьох соціально-важливих груп захворювань: серцево-судинних, бронхіальної астми і цукрового діабету ІІ типу. За програмою можна отримати 258 препаратів, із них 64 — безоплатно», - інформує Урядовий портал.

З переходом програми «Доступні ліки» в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів буде відбуватися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Що зміниться для аптек, лікарів та пацієнтів

НСЗУ стане єдиним платником за програмою «Доступні ліки». Як НСЗУ зараз укладає договори з медичними закладами первинної ланки, так укладатиме їх із аптеками. Правила укладання будуть прозорими і єдиними для всіх. Усі аптеки, які виконають певний набір вимог, зможуть укласти договір з НСЗУ про реімбурсацію. Лікар випише рецепт, аптека відпустить препарат пацієнтові, а НСЗУ відшкодує гроші за договором безпосередньо аптеці.

Очікується, що перший електронний рецепт за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» буде виписано орієнтовно 1 квітня, а з квітня 2019 року за таким рецептом, - інформує Урядовий портал.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня 2017 року почала діяти програма «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування ліків для хворих на діабет 2-го типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. У 2017 році на реімбурсацію ліків для жителів Житомирської області держава виділила 16 млн 4 тис. 200 грн. Перелік аптек Житомира, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», тут, аптек області – тут.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 11 травня 2017 року в Житомирській області нараховувалося 269 аптек, пунктів та кіосків, де відпускаються лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». У червні 2018 року в програмі брали участь 50 аптек Житомира. За рецептами до лікарів звернулися майже 39 тисяч житомирян, яким аптеки отоварили більше 62 тисяч рецептів. У 2018 році в аптеках Житомира й області отоварили 730 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки»

За інформацією загальнонаціонального онлайн-ресурсу «Є ліки», Житомирська область – одна з трьох, де найбільш повно та регулярно оновлюють інформацію щодо наявності безкоштовних ліків у лікарнях. Які ліки забезпечує держава при лікуванні на стаціонарі, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: доступні ліки ліки медикаменти  
Матеріали по темі