Здоров'я

​З квітня «Доступні ліки» будуть тільки за електронними рецептами, які можна буде отоварити в будь-якому населеному пункті

27 February 2019, 14:00

З квітня 2019 року Уряд запровадить новий, більш зручний механізм отримання «доступних ліків» – за електронним рецептом.

Про це 27 лютого Житомир.info повідомив департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Вже з квітня лікарі будуть виписувати тільки е-рецепти на ліки, що включені до урядової програми «Доступні ліки». Е-рецепт дозволить пацієнтам отримувати потрібні їм ліки в будь-якій аптеці, що увійшла в програму, незалежно від того, в якому місті чи селищі був виписаний рецепт. Препарат, виписаний лікарем, наприклад, у Львові, можна буде без проблем отримати за е-рецептом в аптеці Києва чи Одеси», - інформує департамент інформації.

Щоб отримати «доступні ліки» за е-рецептом, необхідно:

  • звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта, який випише вам е-рецепт на необхідний препарат. На ваш мобільний телефон надійде повідомлення з кодом рецепту. Якщо ви не маєте телефону, лікар роздрукує вам код;
  • завітати до аптеки, що бере участь у програмі і має на дверях наліпку «Доступні ліки», назвати аптекарю код вашого рецепту, та отримати ваш препарат безкоштовно або з незначною доплатою.

Програма «Доступні ліки» була запроваджена Урядом у квітні 2017 року. На даний час за цією програмою можна отримати 258 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, 64 з них є безкоштовними.


Нагадаємо, програму «Доступні ліки» фінансуватиме Нацслужба здоров’я: з квітня 2019 гроші підуть «за пацієнтом в аптеку».

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 1 квітня 2017 року почала діяти програма «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування ліків для хворих на діабет 2-го типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. Cтаном на 11 травня 2017 року в Житомирській області нараховувалося 269 аптек, пунктів та кіосків, де відпускаються лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». У червні 2018 року в програмі брали участь 50 аптек Житомира. У 2018 році в аптеках Житомира й області отоварили 730 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки»/

Перелік аптек Житомира, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», тут, аптек області – тут.

За інформацією загальнонаціонального онлайн-ресурсу «Є ліки», Житомирська область – одна з трьох, де найбільш повно та регулярно оновлюють інформацію щодо наявності безкоштовних ліків у лікарнях. Які ліки забезпечує держава при лікуванні на стаціонарі, читайте тут.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: доступні ліки ліки аптека  
Матеріали по темі