Здоров'я

Майже 73% населення Житомирської області вже підписали угоди з сімейними лікарями

12 March 2019, 14:06

На Житомирщині вже понад 890 тисяч жителів обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Про це 11 березня повідомив сайт управління охорони здоров’я з посиланням на прес-службу Житомирської облдержадміністрації.

«За даними Національної служби здоров’я України, станом на 11 березня 2019 року на Житомирщині 890 тисяч 949 жителів підписали декларації з лікарями. До НСЗУ вже приєдналися 821 лікар області та 78 медичних закладів. Кожен з таких пацієнтів забезпечений безкоштовними медичними консультаціями, вакцинацією згідно календаря щеплень, низкою безкоштовних аналізів та діагностик, консультаціями у вузьких спеціалістів за направлення свого лікаря», - йдеться у повідомленні.

Сімейного лікаря обрали майже 73% населення області, - зауважує прес-служба. За інформацією управління охорони здоров’я ОДА, з початку 2019 року декларації підписали більше 50 тисяч осіб, і майже 330 тисяч жителів області ще не визначилися і можуть обрати лікаря до 2020 року.

В УОЗ нагадують, що підписана декларація з лікарем гарантує пацієнту такі медичні послуги:

  • необмежену кількість консультацій під час застуди чи інших хвороб;
  • лікування найпоширеніших хвороб, травм та отруєнь;
  • лікар ставитиме діагнози;
  • лікар стежитиме за хронічними захворюваннями;
  • направлення до вузьких спеціалістів;
  • вакцинація;
  • лікар видаватиме документацію в заклади та для подальших обстежень;
  • сімейним лікар може спостерігати вагітних;
  • направлення на безкоштовні аналізи та діагностики.

Якщо пацієнт не підпише декларацію з лікарем первинної ланки про медичне обслуговування до 2020 року, то надалі за прийом треба буде сплачувати в касі медзакладу. Усі задекларовані пацієнти мають право на гарантований державою безоплатний пакет медичних послуг.

Нагадаємо, станом на січень 2019 року повідомлялося про близько 70% населення Житомирської області, яке вже підписало декларації з сімейними лікарями.

Як повідомляв Житомир.info, з квітня 2019 року в Україні впроваджується новий, більш зручний механізм отримання «доступних ліків» – за електронним рецептом, а програму «Доступні ліки» фінансуватиме Нацслужба здоров’я.

Також повідомлялося, що сімейні лікарі в Україні вже почали отримувати високі зарплати: 17, 20, навіть 27 тисяч гривень на місяць. Від чого це залежить та як поскаржитися на свого лікаря, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікар сімейний лікар декларація УОЗ  
Матеріали по темі