Влада

На Раді регіонального розвитку Житомирщини віце-прем’єр Геннадій Зубко говорив про децентралізацію та потенціал області

12 March 2019, 17:17

Житомирщина тримає лідерство у реформі децентралізації, і у наступні п’ять років першочергові завдання – забезпечення якості життя людей через надання послуг та підвищення конкурентоспроможності регіону.

Про це наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко 11 березня під час виступу на Раді регіонального розвитку Житомирщини під головуванням президента України Петра Порошенка – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Сьогодні Житомирщина є українським лідером розвитку та реформ, у першу чергу реформи децентралізації. Вже практично створено 54 ОТГ. Проте, навіть не кількість громад є визначальною. Визначальним є масштаб і якість. Нині ОТГ вже покрито 66% території, 70% населення є членами самоврядних громад. Причому, місто Житомир першим серед обласних центрів і міст обласного значення пішло в об’єднання і приєднало до себе сільську громаду. Сьогодні в області нема жодного району, який би не мав ОТГ. Ця реформа веде нас до Європейського Союзу, де лідери громад формують всю регіональну політику», - зазначив Геннадій Зубко.

Обласний бюджет за 4 роки децентралізації зріс у 2,5 рази і вперше з часів незалежності сягнув понад мільярд гривень. Лише бюджет однієї з найменших в Україні Високівської ОТГ після об’єднання зріс одразу в 3,5 рази, потім у 6 разів і продовжує тенденцію до зростання. Завдяки децентралізації та держпідтримці протягом останніх років у Житомирі запрацював найсучасніший в Україні Центр вертебрології і реабілітації на 5,5 тисяч пацієнтів, сучасне пологове відділення, обласний перинатальний центр. А також інсультний та інфарктний центри, придбані МРТ та КТ. Відкрито відділення гемодіалізу у Житомирі та Овручі. Завершується добудова та ремонт онкодиспансеру, область планує придбати лінійний прискорювач, що дозволятиме лікувати онкохворих, застосовуючи у рази менше шкідливого опромінення.

«Реалізуючи ініціативу Президента України з реформування первинної ланки медицини, у 2019 році буде відкрито 21 амбулаторію нового типу із сучасним обладнанням, житлом та транспортом для лікарів, з високими зарплатами і можливостями доступу до телемедицини. Це дуже важливо, бо 45%населення Житомирщини проживає саме у сільській місцевості. І головне тут - повага до людини. Через якісну послугу - якісну медицину, освіту, надання кваліфікованих адміністративних послуг, які є обличчям влади.Тому головним для нас є не об’єкти, які відновлюються, а ті 13 тисяч дітей, які тепер навчаються у 30 утеплених та комфортних школах, для яких закуплено 54 шкільних автобуси. Це у майбутньому той освічений людський потенціал, який буде конкурентоздатним серед однолітків у Європі. А ще понад 2,5 тисячі дошкільнят, які раніше не мали такої змоги, тепер пішли до дитячих садочків. Майже 900 діток, які замість того, щоб сидіти у 4 стінах вдома, пішли на інклюзивне навчання, яке область успішно впроваджує. Недаремно 50 голів об’єднаних територіальних громад Житомирщини першими підписали звернення до українців і публічно заявили про підтримку реформ», - заявив Геннадій Зубко.

Перспективний план розвитку Житомирщини на 2019-2021 роки включає понад 700 проектів – від освітлення вулиць у селах, які того не мали, до будівництва серйозних об’єктів. Понад 30 мільйонів гривень спрямовано на реконструкцію театру у Бердичеві. А ще 3 серйозні культурні об’єкти – обласний драматичний театр і магістрат у Житомирі, будинок культури у Малині – усе це головні культурні символи змін.

«Україна - без периферії, Україна – регіональний лідер, це ті два завдання, які ставить перед нами Президент України Петро Порошенко, і саме реформою децентралізації, передавши повноваженні і ресурси, вже прибрано навіть натяк на протиставлення у розвитку громад, міст, сіл та центру. Децентралізація на наших очах зшиває Україну», - наголосив Геннадій Зубко.

А це, за його словами, такі пріоритетні проекти, як розбудова Нового освітнього простору разом з Новою українською школою, президентська програма «Сільська медицина», а також розбудова мережі ЦНАПів та створення Центрів безпеки громадян.

За словами Геннадія Зубка, одним з головних серед 5-ти пріоритетних напрямків розвитку України на найближчі періоди є розвиток сільських територій та аграрного сектору через впровадження глибинної переробки і підтримку фермерства. І тут Житомирська область має унікальні для всієї України галузі. Серед них льонарство. Також Житомирщина вирощує близько 800 тисяч тонн олійних культур, і цього достатньо, щоб за виробництвом олії увійти до провідної 10-тки в України. Це хороша перспектива для інвестора.

Також значний потенціал області закладений і в ІТ-індустрії Житомира. Тут працюють понад 30 ІТ-компаній, які мають переорієнтуватись з аутсорсингу на інжиніринг в агарній галузі, створення продуктів для банківсько-фінансового сектору.

На переконання урядовця, така ландшафтна, архітектурна, етнографічна, історична, культурна перлина, як Житомирщина, може претендувати на справжній туристичний бум. Вже тепер щороку в область приїжджає 50 тисяч туристів. Та вже у найближчі 5 років їх має бути не менше 250 тисяч.

Також віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко зробив акцент на розвиток людського потенціалу через профтехосвіту нової якості, перекваліфікацію та можливості дуальної освіти.

«І тут має бути чітка маршрутна карта на основі визначених ключових кластерів економіки регіону, як то деревообробка, металообробка, будівництво та сфера обслуговування. Треба створюватипрофесійні багатопрофільні Центри профтехосвіти.До процесу обов'язково має бути залучений бізнес. А на Житомирщину вже заходить потужний бізнес, як то завод «Кромберг енд Шуберт», світовий інвестор – компанія «Байєр», котра відкрила у Квітневій ОТГ найпотужніший у Європі насіннєвий завод. Залучаються іноземні інвестори, які займаються сонячною енергетикою. Область посіла третє місце у рейтингу Регіональний Doing Business. На Житомирщині виробляються не тільки комплектуючі для престижних європейських автомобільних брендів BMW, Audi, а ще й кожна третя пачка морозива в Україні є житомирською. Є прикладом Житомирська область і у демонстрації загальноукраїнської солідарності. Вона мультикультурний, багатонаціональний регіон, який налічує понад 100 національностей. І саме міжнаціональна толерантність є візитівкою Житомирщини», - наголосив він.

Як повідомляв Житомир.info, 11 березня 2019 року в рамках робочого візиту у Житомир президент Петро Порошенко взяв участь в засіданні Ради регіонального розвитку Житомирщини на заводі «Кромберг енд Шуберт» та відвідав десантників 95-ї бригади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Зубко  
Матеріали по темі