Влада

​На лікування АТОвця Валерія Сергієнка за 3 роки виділили майже 900 тисяч бюджетних гривень. Відповідь на запит Житомир.info

30 March 2019, 11:13

На лікування у приватній клініці важко травмованого учасника АТО з Житомирської області Валерія Сергієнка, який нині проходить реабілітацію в обласному медичному центрі вертебрології і реабілітації під Житомиром, виділили майже 900 тис. грн, хоча, за інформацією прес-служби облради, з обласного бюджету виділялося більше мільйона гривень.

Про гроші на лікування та реабілітацію захисника йшлося в публікації на сайті Житомирської обласної ради від 15 березня 2019 року.

«У комунальній установі «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» Житомирської обласної ради зараз перебуває на реабілітації важко травмований учасник АТО Валерій Сергієнко. Це саме той солдат, який декілька років тому проходив лікування у приватній клініці на Київщині, на що з обласного бюджету депутати виділили більше мільйона гривень. Саме тоді постало питання про необхідність створення у нас в області подібного реабілітаційного центру», - повідомляв сайт облради.

У 2015-16 роках Житомир.info повідомляв, що Валерій Сергієнко – це військовий 13-го батальйону 95-ї аеромобільної бригади з Малинського району, який в зоні АТО захищав Слов’янськ, Карачун, Степанівку й Лисичанськ. У жовтні 2014-го захисник у бою отримав важку черепно-мозкову травму та лікувався в Житомирському військовому шпиталі та Малинській лікарні, після чого його стан погіршився, інформував у лютому 2016 року П’ятий канал.

У листопаді 2015-го волонтер ГО «Долоні життя» Надія Романенко розповідала Житомир.info, що після демобілізації Валерій потрапив у ДТП і отримав важку черепно-мозкову травму. З липня 2015 він лежав у реанімаційному відділенні Житомирської обласної лікарні, а через 4 місяці Валерія непритомного перевезли до приватного центру нейрореабілітації «Нодус» у Броварах Київської області, де він три місяці пробув на спеціальному ліжку, яке оберталося та підтримувало його тіло.

Валерій Сергієнко у 2014

Через два роки

На реабілітацію захисника збирали гроші волонтери Києва, Кропивницького, Житомира і Броварів. Місяць перебування чоловіка в п приватній клініці обходився у 80 тис. грн, - повідомляв у 2016-му 5 канал.

19 березня 2019 Житомир.info направив на Житомирську обласну раду інформаційний запит, щоб дізнатися, коли і скільки коштів виділялося на лікування Валерія Сергієнка. Відповідь за належністю дало управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

У відповіді на запит зазначається, що в Житомирській області з 2015 року діє Програма соціальної підтримки учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, якою було передбачено виділення матеріальної допомоги на лікування учасників АТО в лікувальних закладах за межами області та за кордоном за кошти обласного бюджету.

«Згідно положень Програми, грошова допомога для проведення лікування та проходження реабілітації за межами області і за кордоном виділялась розпорядженням голови обласної адміністрації відповідно до протоколів засідань постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів та постійної комісії з питань бюджету і комунальної власності. У 2015 році на дані цілі виділено 230,5 тис. грн, в тому числі Сергієнку В. В. – 192,5 тис. грн; в 2016 році – 1252,5 тис. грн, в т. ч. Сергієнку В. В. – 485,7 тис. грн; в 2017 році – 1152,1 тис. грн, в т.ч. Сергієнку В. В. – 192,5 тис. грн. В 2018 році грошова допомога не надавалась», - поінформувало управління УОЗ Житомирської ОДА 29 березня.

Витримки з відповіді на запит

Отже, з 2015 по 2017 роки на лікування та реабілітацію учасника АТО Валерія Сергієнка з обласного бюджету було виділено 192,5 тис. + 485,7 тис. + 192,5 тис. = 870,7 тис. грн.

Можливо, говорячи про більше мільйона гривень допомоги, в облраді врахували ще й вартість двох курсів реабілітації у вище вказаному Центрі вертебрології та реабілітації, які вже пройшов боєць.

«Ми вже у Центрі 24 дні, повних два курси реабілітації, і будемо залишатись на третій. Мій Валерій сюди приїхав на візку та з судном. Але в кінці першого курсу реабілітації він почав пересуватись без допомоги візка», - розповідала в березні 2019 року мама Валерія Марія Адамівна.

На пункт запиту, чи є ще в Житомирській області учасники АТО, які отримали таку ж суттєву допомогу з бюджету, як Валерій Сергієнко, в управлінні охорони здоров’я не відповіли, зазначивши лише, що за 3 роки грошову допомогу для лікування за межами Житомирської області отримали 18 АТОвців: в 2015 році – 3, в 2016 – 8 та в 2017 – 7.

«Лікування та реабілітація учасників АТО за межами області проводилась у ТОВ «Науково-практичний центр нейрореабілітації «НОДУС» (Київська область), «Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова» АМН України, Національному інституті раку, приватній клініці іlaya м. Київ та клініці Латвійської республіки», - йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, в листопаді 2018-го під Житомиром відкрили Центр реабілітації учасників АТО, в реконструкцію якого вклали 55 млн грн. На реабілітацію та лікування учасників АТО з Житомирської області у 2018 році було передбачено майже 7 млн грн. За рік медичну допомогу отримав кожен шостий АТОвець із Житомирської області, психологічну – всього 3%.

Як повідомляв Житомир.info, зараз у Коростені збирають кошти на лікування 27-річного бійця 30-ї бригади Олексія Ярошенка, який лежить у реанімації після важкого поранення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Валерій Сергієнко АТО боєць реабілітація запит  
Матеріали по темі