Суспільство

Децентралізація в дії: представники ОТГ Житомирської області розповіли про найуспішніші проекти

10 April 2019, 18:57

На Житомирщині створено 53 об'єднані територіальні громади, які охоплюють дві третини територій області. Такі ОТГ за декілька років свого існування вже мають приклади реалізованих масштабних проектів та успішно залучають грантові кошти від міжнародних фондів та організацій. До того ж, Житомирська область є одним із лідерів у впровадженні реформи децентралізації.

«Громади, котрі були створені у 2015 році, почали функціонувати у 2016 році, це 9 громад, вони вже на сьогодні мають певні досягнення. Реконструкція або ж певні проекти по інфраструктурних та соціальних об'єктах: школи, садочки, дороги. У людей, які проживають на цих територіях, змінилося відношення до своєї громади. Мешканці ОТГ відтепер залучаються до прийняття певних рішень, насамперед громадського бюджету», – говорить директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький.


Про свої досягнення, труднощі, залучення коштів та амбітні плани діляться представники громад.

У Високівській ОТГ одним із найуспішніших проектів вважають реконструкцію Високівської гімназії, яку здійснили у співфінансуванні місцевого та державного бюджетів.

«Всі ті проекти, які ми реалізуємо, вони доходять до логічного завершення, і найголовніше, що успіхи бачать жителі громади. Наприклад, дорожнє будівництво, адже хто не приїжджає в громаду, відмічають якість доріг. У нас будується амбулаторія, яка буде завершена через кілька місяців. Що стосується нового освітнього простору, це був по термінах реалізації найдовших проект. Нам вдалося зробити сучасний дизайн, провести Інтернет, облаштувати зони відпочинку. В реалізацію проекту місцевий бюджет вклав 30%, адже ми все робимо в умовах співфінансування. Із труднощів з якими ми стикаємось при реалізації проектів, – несвоєчасне виділення коштів із державного бюджету», – розповідає голова Високівської ОТГ Микола Бардук.

Серед напрацювань Семенівської ОТГ – нові дороги, освітлення, ремонт освітніх закладів, будівництво амбулаторій.

«Ми вже реалізували декілька проектів: ремонт доріг, освітлення вулиць, ремонт будинку культури. Наймасштабніший проект – термомодернізація Хажинської школи, в результаті чого, за прогнозами спеціалістів, буде економія на 25-30%. На території громади розпочато будівництво амбулаторії. Крім цього, ми придбали два нових шкільних автобуси, практично до всіх шкіл у нас підвозяться діти та викладачі. Стосовно фінансування проектів, ми намагаємось брати участь у конкурсах проектів Державного фонду регіонального розвитку та грантових організацій», – каже заступник голови Семенівської ОТГ Людмила Колесник.

Представники Тетерівської ОТГ за власні кошти розбили власну туристичну карту з цікавими об'єктами, які розташовані на території громади.

«Розроблено декілька туристичних маршрутів за якими ми водимо туристів, таким чином популяризуємо громаду. У нас є багато цікавинок, це наші туристичні об'єкти: дуб-патріарх, скеледром, розвалини замку Терещенків та багато інших. Вперше в громаді започаткували проведення фестивалів авторської пісні «МІ-СІ-СОЛЬ» та рибний «Fish food fest». Я вважаю, це родзинка нашої громади», – ділиться начальник відділу культури Тетерівської ОТГ Валентина Дверник.

За підтримки програми «U-LEAD з Європою» у Баранівській ОТГ впроваджують проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу».

«Це проект, який фінансується за кошти Європейського Союзу, і я вважаю, що це найбільше досягнення нашої громади, тому що нам вдалося залучити 795 тисяч євро грантових коштів. В рамках даного проекту ми запропонували створення кооперативів, щоб люди об'єднувалися і змогли вирішувати спільні проблеми зайнятості, реалізації різних видів продукції. Ми також запланували будівництва критого ринку, але в процесі реалізації це було переформовано у торгово-тренінговий центр, ми вже розпочали його будівництво. Найбільші труднощі – протистояння людей, які не були готові до змін. Якщо мова йде про кооперативи, то люди були зацікавлені, але не розуміли, для чого це, тому довелося проводити тренінги, семінари та пояснювати», – розповідає керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу» Баранівської ОТГ Оксана Загорська.

До кінця року на Житомирщині мають створити ще три ОТГ: Андрушівську, Першотравневську, Малинську.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація ОТГ  
Матеріали по темі