Місто

Фірма, яка фігурує у справі про розтрату 1,5 млн грн, будуватиме фонтан в Житомирі за кошти бюджету участі

25 April 2019, 11:06

Київська фірма, яка спеціалізується на будівництві фонтанів, встановить світломузичний «Фонтан щастя» на Польському бульварі у Житомирі за кошти бюджету участі.

4 квітня 2019 року управління комунального господарства Житомирської міської ради уклало договір з ТОВ «Імперія води Україна» на будівництво музичного «Фонтану щастя» зі світлодіодною підсвіткою на бульварі Польському. Музичний «Фонтан щастя» з підсвіткою в мікрорайоні Маликова – це проект бюджету участі 2017 року. Його автор – депутат Житомирської міськради минулого скликання Валерій Онопрієнко, початкова вартість - 995 874 грн, однак сума договору склала 1 млн 218 тис. грн.

У договорі зазначається, що підрядник зобов’язується на свій ризик виконати роботи, зазначені в проектно-кошторисній документації, склад і обсяг робіт може бути переглянутий у процесі будівництва, а попередня оплата становить 30% від загальної суми (365 400 грн), про використання яких підрядник має повідомити протягом 90 днів. Термін завершення будівництва за умови своєчасного фінансування – 31 грудня 2019 року.

Договір підписали начальник управління комунального господарства міськради Олександр Марцун і директор ТОВ «Імперія води Україна» - Ігор Великий. Фірма зареєстрована у Києві на проспекті Героїв Сталінграда.

Скріншот з договору

На сайті компанії «Імперія води Україна» повідомляється, що вона проектує і будує фонтани по всій Україні.

Аналітичний сервіс Nomis інформує, що статутний капітал фірми складає 1 млн грн, засновник і керівник – Ігор Володимирович Великий. На таке ж ім'я зареєстровані ще три українські компанії – Тов «Імперія води» (монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування), СВК «Мрія» (вирощування зернових, бобових та олійних культур) та АТЗТ «Райагробуд» (будівництво будівель).

Портал Clarity-project наводить дані, що ТОВ «Імперія води Україна» є учасником у 80 закупівлях та переможцем у 45 торгах. Усього з фірмою підписано 43 контракти на суму 146,5 млн грн, найбільше – на 81 млн грн – з відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради. З Житомирською міською радою ТОВ «Імперія води Україна» співпрацює вперше.

За даними аналітичного сервісу Youcontrol, в судовому реєстрі нараховується 76 документів щодо фірми «Імперія води Україна», останні з яких стосуються кримінальної справи щодо привласнення бюджетних коштів під час будівництва фонтану в Херсоні.

Зокрема, у постанові Херсонського міського суду від 18 квітня 2019 року йдеться про досудове розслідування, яке здійснюється слідчим управлінням ГУНП України в Херсонській області у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб).

«В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Імперія води Україна» (…) уклало з УКБ Херсонської міської ради договір, предметом якого є «Реконструкція фонтана на бульварі Мирному міста Херсон», ціна якого становить 5 249 999,55 грн (…). У подальшому встановлено, що розміри фонтану менші, ніж заявлені у проекті (виділено редакцією), відсутні 23 шт. фонтанних насадок (…) на загальну суму 115 000 грн, та фактично завищені акти виконаних робіт (…). Одночасно встановлено, що будівництво вказано фонтану здійснювалось на базі діючого старого фонтану, тобто, чаша фонтану та гідроізоляція вже функціонували (однак у кошторисі) зазначено, що на гідроізоляційні роботи ТОВ «Імперія води Україна» витратило більше ніж 35 тис. грн. У локальному кошторисі вказано, що проводилося переміщення ґрунту об’ємом 295 тонн важкою технікою до 15 км, але фактично на даній ділянці будівництва (такий) об’єм ґрунту видобути неможливо», - йдеться в матеріалах суду.

Скріншот з постанови суду


До того ж, у 2018 році ТОВ «Імперія води Україна» разом з житомирською фірмою «Фонтани України» фігурувало у справі про розтрату 1,5 млн грн під час реконструкції фонтанів у Чернігові.

Незважаючи на це, УКГ Житомирської міської ради визнало ТОВ «Імперія води Україна» переможцем закупівлі. Чому управління підписало договір з єдиним учасником закупівлі та чому вартість реалізації проекту бюджету участі «Світломузичний «Фонтан щастя» на Польському бульварі» зросла з 995 тис. грн до 1 млн 218 тис. грн, Житомир.info поцікавився у заступника начальника управління комунального господарства Житомирської міської ради Віталія Шевчука, чиї контакти вказані в оголошенні про закупівлю.

«Ця компанія будує фонтани по всій Україні і була генеральним підрядником по проектуванню фонтану в Житомирі. Вона має дві ліценції – з проектування та будівництва. ТОВ «Імперія води Україна» одразу заявила, що за суму в 1 млн грн нереально реалізувати цей проект. Тому говорили з мером, депутатами, автором проекту бюджету участі – депутатом міськради Валерієм Онопрієнком про те, що за мільйон зробити цей фонтан нереально. Всі погодились на те, що треба робити гарно і правильно. Були здійснені попередні перерахунки і вийшли на ту суму, на яку підписали договір – 1 мільйон 218 тисяч гривень. Питання було винесене на сесію міської ради при розгляді міського бюджету, і депутати погодили дофінансування цих робіт. Чому з однією фірмою? По-перше, відповідно до законодавства, торги проводяться при сумі 1,5 млн грн і більше, УКГ цей поріг не переступило. По-друге, ми хочемо, щоб фонтан зробила авторитетна київська фірма, і хочемо побачити їхній результат. На жаль, у Житомирі ми не знаємо фірм, які можуть якісно і гарно робити фонтани», - пояснив Віталій Шевчук.

На запитання, коли почнуть будувати фонтан на Польському бульварі, Віталій Шевчук відповів:

«Після великодніх свят представники фірми приїдуть до Житомира, виїдемо на місце і визначаємося з початком робіт і етапами будівництва».

Нагадаємо, в 2018 році «Наші гроші» повідомляли, що під час виконання робіт з реконструкції фонтанів у Чернігові ТОВ «Імперія води Україна» безпідставно включило до актів виконаних робіт обладнання за 1,49 млн грн, яке не купувалося. Гроші підрядник перерахував на рахунки житомирського ТОВ «Фонтани України», в якого відсутні наймані працівники для збирання цього обладнання.

Як повідомляв Житомир.info, в рамках бюджету участі в Житомирі будують «Зелений лабіринт» за 1,4 млн грн за закуповують «Сонячні дерева» з Wi-Fi-пристроями для підзарядки ґаджетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фонтан тендер ТОВ «Імперія води Україна» бюджет участі  
Матеріали по темі