Місто

У Житомирі День міста цьогоріч відзначатимуть у вересні, а потім буде видно. Роз’яснення секретаря міськради

25 April 2019, 13:09

У 2019 році житомиряни відзначатимуть День міста у другу суботу вересня. Цьогоріч Житомиру виповнюється 1135 років.

Про це 25 квітня повідомляє сайт міської ради.

«У подальшому святкові заходи до Дня міста будуть проходити у третю суботу травня. Як це передбачено у Статуті Житомирської ОТГ, який було прийнято депутатами міської ради 23 квітня 2019 року. У Статуті йдеться, що День міста Житомира відзначається щороку у третю суботу травня як загальноміське свято, якщо інше не передбачено рішенням міської ради. У подальшому День міста Житомира відзначатиметься спільно з іншим загальнодержавним святом – Днем Європи в Україні. Дане свято встановлене Указом Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003, враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію. Цей день жодним чином не співпадає з іншими пам’ятними датами», - інформує міська рада.

Нагадаємо, після затвердження на сесії міської ради 23 квітня статуту Житомирської міської об'єднаної громади мер Сергій Сухомлин в коментарі Житомир.info повідомив, що статут повинен діяти вже з цього року, тому День міста відзначатимуть в третю суботу травня. Мер запевняв, що влада встигне підготувати гарне свято, й пояснював причини перенесення дати.


Скріншот зі статуту Житомирської ОТГ

Чому вирішили святкувати День міста у вересні і яка дата буде надалі – про це 25 квітня Житомир.info розповіла секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

«Є рішення міської ради, що День міста святкується у вересні, ми його не скасовували. Статут – загальний документ, тобто, ми плануємо, що буде так відбуватися. Але ми статут прийняли лише 23 квітня, ми навіть не встигнемо тендери оголосити, а на наступний рік ми заздалегідь підготуємося, бо зараз ми навіть фізично це не зробимо. Думок було дуже багато, як на мене, то я б проводила зараз, але технічно, фізично не встигаємо», - пояснила Наталія Чиж.

Щодо можливого збігу з іншими пам’ятними датами, то цього року на 18 травня (третя субота) припадає кілька пам’ятних дат.

Скріншот календаря на 2019 рік з сайту Верховної Ради

У 2020 році – лише дві: День Європи та День науки.

Секретар міської ради Наталія Чиж зауважила, що дата святкування Дня міста взагалі може бути змінена.

«День міста може бути і в неділю, і взагалі, якщо будуть зауваження – то про чітку дату ще можемо говорити з житомирянами, можемо референдум провести. У нас зараз є інструменти, ми прийняли статут і з’явилося багато інструментів, якими ми можемо працювати. Можливо, третя субота травня – це не остаточно і ще зміниться», - наголосила Наталія Чиж.

Думки житомирян щодо перенесення святкування Дня міста з другої суботи вересня на третю суботу травня дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День міста Чиж  
Матеріали по темі