Влада

Житомирська поліція розслідує справу про заволодіння бюджетними коштами при купівлі ангіографа для обласної лікарні

2 May 2019, 16:16

Посадові особи закладів охорони здоров'я Житомирської області за попередньою змовою з рядом суб'єктів господарської діяльності, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення недостовірних відомостей до документації щодо вартості медичних виробів, що придбані за бюджетні кошти на потреби закладів охорони здоров'я, які функціонують на території Житомирської області, заволоділи коштами, виділеними на їх закупівлю, чим спричинили державі матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Про це зазначено в клопотанні старшого слідчого СУ ГУНП в Житомирській області щодо тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні комунальної установи «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради, яке Корольовський районний суд м.Житомира задовольнив 10 квітня 2019 року.

«У провадженні СУ ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060000000052 від 12.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України (заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах – ред.)... В ході дослідження встановлено ознаки завищення вартості медичного обладнання, а саме, стаціонарної інтервенційної ангіографічної системи для використання в інтервенційній кардіології та загальній ангіографії «Infinix-I Core+ INFX-8000V (Infinix VС-i)/G3» у комплекті, яку поставило ТОВ «Астріум» для комунальної установи «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради на суму від 2 до 5 млн грн», - йдеться у матеріалах суду.

Комунальна установа «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради 23.06.2018 року оголосила процедуру закупівель: «Стаціонарна ангіографічна система для використання в інтервенційній кардіології та загальній ангіографії» для комунальної установи «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради з очікуваною вартістю 26 млн грн.

Учасниками конкурсних торгів стали ТОВ «Астріум» із остаточною тендерною пропозицією 25 млн 360 тис. грн та ТОВ «Діатех Україна» із пропозицією 25 млн 420 тис. грн.

«30.08.2018 року між комунальною установою «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради та ТОВ «Астріум» укладено договір №82/129 про закупівлю товару за державні кошти. Пунктом 3.1 даного договору визначено, що ціна товару складає 25 360 000,00 грн. (з ПДВ), з яких 11,8 млн. грн. - кошти державного бюджету, 6,5 млн. грн. - обласного бюджету та 5,9 млн. грн. - кошти місцевих бюджетів», - йдеться в ухвалі.


У вересні 2018 року КУ «База спеціального медичного постачання» перерахувала ТОВ «Астріум» 12 млн 680 тис. грн – 50% вартості, а в грудні – ще 12 млн 680 тис. грн.

Про придбання ангіографу прес-служба Житомирської облради повідомила вже 10 вересня 2018 року. Тоді ж головний лікар обласної лікарні Богдан Леськів розповідав, що у приміщенні, де знаходитиметься обладнання, до кінця листопада проведуть ремонт, у листопаді-грудні згідно із договором обладнання має бути поставлено в обласну лікарню і ангіограф працюватиме цілодобово.

11 грудня 2018 року угорською фірмою MQS Hungary LTD через митний пост «Дякове» Закарпатської митниці було ввезено товар «Апаратура рентгенівська для використання у медицині, хірургії», яка придбана та відвантажена в офіційного дилера «Toshiba Medical Systems Corporation», Словацької компанії «InMed s.r.o.» В подальшому інтервенційна ангіографiчна система «Infinix-i Sky модель INFX-8000C/G1 (Infinix VC-i)/G3», нова, в розібраному стані (країна походження – Японiя) була поставлена до ТОВ «Астріум».

Слідчий зазначає, що відповідно до висновку аналітичного дослідження №5/06-30-16-19/33603690 від 23.01.2019 «Про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ Атріум» щодо наявності ознак правопорушень, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом та /або інших правопорушень за період з 01.01.2017 по 31.12.2018», встановлено ознаки порушень, а саме:

- абз. 1 п.1 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме, принципу закупівлі - добросовісна конкуренція серед учасників, у діях службових осіб ТОВ «Астріум» та ТОВ «Діатех Україна» під час участі у тендері на закупівлю стаціонарної ангіографічної системи для використання в інтервенційній кардіології та загальній ангіографії для КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради;

- ознаки порушень вимог, передбачених п.п. 2 п.1 Постанови КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» № 955 від 17.10.2008 року із змінами, в частині визначення граничних постачальницько-збутових надбавок, що нараховуються для медичних виробів, які придбаваються повністю, або частково, за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, в розмірі 10% оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, шляхом використання підконтрольного нерезидента MQS Hungary LTD, з допомогою якого ціна офіційного дилера Toshiba Medical Systems Corporation словацької компанії «InMed s.r.o.» на ангіографічну систему була підвищена більш ніж на 20%, в результаті чого ціна була завищена на суму 100 000 євро (виділено ред.), що еквівалентно 3 278 375,3 грн. за курсом НБУ на 30.08.2018 року - дату укладання договору № 82/129;

- абз. 2 п.1 ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме, принципу закупівлі - максимальна економія та ефективність у діях службових осіб замовника, які не врахували ціни аналогічних ангіографічних установок, що склалися на ринку на момент оголошення тендеру на рівні 18,0 - 23,1 млн. грн., що призвело до безпідставного витрачання бюджетних коштів.

«Враховуючи вище вказані факти, досудове слідство вбачає в діях службових осіб управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації, комунальної установи «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради та ТОВ «Астріум» ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Вказані обставини підтверджуються зібраними матеріалами дослідчої перевірки, копіями документів, висновком аналітичного дослідження «Про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ Атріум» щодо наявності ознак правопорушень, пов'язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом та /або інших правопорушень за період з 01.01.2017 по 31.12.2018». За таких обставин у досудового слідства виникла необхідність у отриманні та дослідженні документів, що стосуються закупівлі Стаціонарної інтервенційної ангіографічної системи для використання в інтервенційній кардіології та загальній ангіографії «Infinix-I Core+ INFX-8000V (Infinix VF-i/SP)G3» для комунальної установи «Обласна клінічна лікарня ім.. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради», - йдеться у клопотання слідчого.

Нагадаємо, на сесії обласної ради 2 листопада 2017 року депутати погодили призначення Андрія Павлусенка директором комунальної установи «База спеціального медичного постачання», де він з липня 2017 року був в.о. керівника. Андрій Павлусенко – син головного лікаря житомирської ЦМЛ №2 Віктора Павлусенка. До призначення молодший Павлусенко деякий час працював заступником головного лікаря з медичної частини обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2019 року прес-служба ОДА інформувала, що ремонт приміщення в обласній лікарні, де буде встановлений ангіограф, ще триває. На початку лютого обласна рада звітувала, що ангіограф, придбаний за кошти державного, обласного та місцевих бюджетів, має запрацювати в оновленому приміщенні вже на початку весни. Станом на 23 квітня роботи по облаштуванню приміщення все ще тривали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція лікарня ангіограф зловживання тендер  
Матеріали по темі