Суспільство

Експрес-аналіз показав, що небезпечних речовин у райцентрі Житомирської області, де горіла бочка з хімікатами, немає

11 May 2019, 14:30

У місті Олевськ Житомирської області, де нещодавно горіла бочка з тоннами отрутохімікатів, небезпечних речовин у повітрі та на поверхні ґрунту не виявлено.

Про це 11 травня повідомила прес-служба ДСНС України в Житомирській області.

«Зважаючи на звернення мешканців м. Олевськ щодо небезпеки забруднення навколишнього середовища внаслідок хімічної реакції всередині контейнера із залишками засобів захисту рослин на території колишнього складу отрутохімікатів, до місця події 10 травня було направлено хімічну лабораторію Мобільного рятувального центру ДСНС України. Її фахівцями упродовж 10-11 травня проведено експрес-аналізи щодо вмісту небезпечних хімічних речовин у повітрі та на поверхні ґрунту. Проби відібрані на території самого об’єкту, а також неподалік розташованої школи та приватного сектору. За результатами експрес-аналізів наявність небезпечних хімічних речовин не встановлено. Тобто, наразі загрози для населення немає», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, однак, що підтвердження чи спростування перевищення гранично допустимої концентрації хімічних сполук очікується до кінця тижня за результатами більш розгорнутого аналізу відібраних проб ґрунту поблизу цистерни.

Речовини, які опинилися просто неба, планують зібрати у спеціальну тару.

«З метою запобігання виникнення надзвичайної ситуації, недопущення забруднення навколишнього природного середовища вирішено питання щодо закупівлі специфікованої тари для проведення у подальшому робіт зі збирання та перезатарення непридатних хімічних речовин, із залученням до даних робіт фахівців спеціального підрозділу, який має ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами», – інформують у ДСНС.

Рятувальники зазначають, що у бочці було майже 6 тонн засобів, призначених для використання в агропромисловості.

«4 травня 2019 року поблизу м. Олевськ на території колишнього ВАТ «Олевський райагрохім» сталася хімічна реакція чи загоряння у металевій цистерні, встановленій стаціонарно на цегляних опорах та частково заглибленій у ґрунт, у якій зберігалося близько 5,8 т непридатних хімічних засобів захисту рослин. Внаслідок цього відбувся викид в атмосферу та на поверхню ґрунту невстановленої речовини. Місцевим підрозділом ДСНС загоряння (хімічна реакція) була локалізована та проведено аварійно-рятувальні роботи по нейтралізації небезпечних хімічних речовин», – розповідають надзвичайними.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня у місті Олевськ Житомирської області горіла бочка, в якій знаходиться невідома речовина. Отрутохімікати вступили в хімічну реакцію, внаслідок чого виділявся їдкий дим. Міський голова Олег Омельчук говорив про можливу необхідність відселення людей, які проживають на прилеглій території, та призупинення навчання у ЗОШ № 3, що знаходиться неподалік. Однак 8 травня заступник міського голови Сергій Мельник поінформував, що необхідності у таких заходах немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олевськ отрутохімікати хімікати пожежа  
Матеріали по темі