Суспільство

Малинський кар’єр: про криниці без води та подвійні стандарти до роботи гірничих підприємств

21 May 2019, 19:19

Павутина прикидається, що ловить росинки, – а сама ловить мух (Рабіндранат Тагор).

Розсунути «павутиння» та розібратися, що, власне, воно ловить – росу чи мух – досі намагаються у компанії «БМ Граніт-У». Мабуть, з’ясувати все остаточно у ситуації, що склалася довкола «калюжі», намагається і кожен малинчанин, здатен критично мислити.

Нагадаємо, ТОВ «БМ Граніт-У» – підприємство, яке на законних підставах орендує на території Малинського району Житомирської області ділянку землі для видобутку гранітів. Проти його діяльності місцеві жителі вийшли з протестом, аби не дозволити відновлення роботи кар’єру. У компанії публічно та обґрунтовано пояснили, чому підприємство не може бути зоною відпочинку, а також розтлумачили, чому робота кар’єру не становитиме загрози для довколишніх будинків, та розповіли про очевидні плюси для громади від відновлення функціонування об’єкта.

Ще до початку своєї діяльності саме Малинський кар’єр прикував аж стільки уваги місцевої влади, ЗМІ та громадськості. Разом з тим, ні для кого не секрет, що в передмісті Малина функціонує не одне подібне підприємство, проте чомусь жодне з них не удостоєне такою увагою. І цілком логічно виникає думка про те, що саме «БМ Граніт-У» може комусь заважати, і, швидше за все, не звичайним жителям Малина.

Про загрозу зникнення води у криницях

Однак повернемося до питання екології – саме воно вивело на протест більшість малинчан. Як вже мовилося, позитивним є те, що людей хвилює доля довколишнього середовища, однак у «БМ Граніт-У» припускають: серед протестувальників є й ті, яким таку думку вміло нав’язали.

«Десятки людей, ті, хто щиросердно непокояться про довкілля, переконані, що після відновлення розробки родовища у криницях, розташованих на прилеглій території, зникне вода. Дійсно, такі побоювання небезпідставні, адже малинчани з власного досвіду знають про мілководдя у колодязях. Це підтверджують і екологи. Серед причин – діяльність одного з місцевих підприємств, яке задля розробки гранітного родовища кілька років тому перенесло русло річки, що і призвело до таких наслідків. Тож не дивно, що люди, обпікшись на молоці, і на холодну воду дують», – зазначає керівництво ТОВ «БМ Граніт-У».

Гідрогеологи переконують: відновлення роботи кар’єру, який планує розробляти «БМ Граніт-У», не вплине на вміст води у криницях, адже, згідно з проведеними дослідженнями, ці об’єкти (кар’єр і колодязі) не пов’язані між собою. Про це свідчать і висновки «Розрахунку радіусу впливу кар’єру «Городищенська ділянка Малинського родовища гранітів».

«Кристалічні породи на вододільній ділянці, де розміщені колодязі, перекриті водотривкими породами, і гідравлічного зв’язку на вододілі між водонасосними горизонтами немає», – йдеться у документі.

Складається враження, що хтось таки грає фальшиву ноту.

Конкуренція або стає добросовісною, або перестає бути цікавою (Михайло Мамчич).

Нині «БМ Граніт-У» проходить процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД) у Міністерстві екології та природних ресурсів України, як того вимагає закон. До речі, таку ж процедуру зараз проходять ще кілька видобувних підприємств, які працюють на теренах Малинщини. Відповідні дані є у Єдиному реєстрі ОВД. Так, скажімо, на оцінку очікують ВП «Пенізевицький кар’єр», філія «ЦУП» ПАТ «Укрзалізниця»; Приватне акціонерне товариство «Пинязевицький кар’єр»; Пинязевицьке родовище корисних копалин Акціонерного товариства «Малинський каменедробильний завод». Усі вони розташовані в смт. Гранітне та є сусідами кар’єру «БМ Граніт-У». Однак чомусь ці підприємства не отримали жодної уваги з боку громадськості. До слова, тут же, на території Пенізевицького родовища, нещодавно побудована лінія з виробництва щебеневої продукції ТОВ «Юнігран», генеральним директором якого є Сергій Диняк, депутат Житомирської обласної ради (фракція Блок Петра Порошенка «Солідарність»). На сайті облради також зазначено, що Сергій Диняк є секретарем постійної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Тобто, «БМ Граніт-У» є прямим конкурентом ВП «Пенізевицький кар’єр»; ТОВ «Юнігран», ПАТ «Пинязевицький кар’єр» та АТ «Малинський каменедробильний завод».

Чому до аналогічних підприємств у Малині ставлять різні вимоги? Чи дійсно саме екологія турбує місцеву владу і громаду? Чи, можливо, комусь вигідно гальмувати роботу «БМ Граніт-У»? Питання лишаються відкритими.

Однак завдяки підніжкам швидше стають на ноги…

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кар'єр 
Матеріали по темі