Місто

На День Конституції у Житомирі проведуть єдину ходу, хоча думали про дві

5 June 2019, 12:54

28 червня, у день Конституції України, в Житомирі відбудеться єдина святкова патріотична хода.

Відповідне рішення прийняли на черговому засіданні виконкому Житомирського міської ради.

Управління культури пропонувало проект плану заходів, відповідно до якого відбудеться дві ходи вулицями міста: одна – від пам’ятника Шевченку до пам’ятного знака Героям Небесної сотні (майдан ім. С. Корольова), інша хода прямуватиме до могили Сціборського, що на території Спасо-Преображенського собору, та пам’ятника Ольжичу (на розі вулиць Олега Ольжича та Перемоги).

Член виконкому Марія Бовсуновська висловилася проти ідеї проводити дві ходи.

«Я проти того, щоб ділити людей. Недоречно проводити дві ходи. І минулого року всі чиновники дійшли до знака Небесної сотні, а далі розійшлися, лише «Свобода» пішла до могили Сціборського та пам’ятника Ольжича», – зауважила Марія Бовсуновська.

В. о. начальника управління культури Житомирської міської ради Наталія Марчук запропонувала перенести ходу з 10.00 год. на 11-ту, аби не заважати прихожанам собору, які, за її словами, у цей час будуть на службі.

«Патрульна поліція робила зауваження, що багато перекриваємо доріг. Крім того, у соборі нам дозволили проводити там масові заходи лише після 11.45, бо доти йде служба. Тому прийняли рішення про дві ходи. З поліцією ми зможемо узгодити заходи, а от щодо собору – є минулорічне звернення Ради Церков, тож маємо перенести ходу на 11.00, адже о 10.00 у храмі служба, грають дзвони, а ми з оркестром будемо», – запропонувала Наталія Марчук.

Дехто із членів виконкому переймався, чи не буде об’єднана хода використана якоюсь з політичних сил та чи не прийдуть на захід люди з прапорами партій. Секретар міської ради Наталія Чиж зазначила, що минулого разу жодних прапорів, окрім українських, учасники ходи не розгортали. І цього разу має бути саме так.

Наталія Чиж також висловилась проти перенесення часу початку ходи на 11.00, адже ближче до обіду на вулиці може бути спекотно, та є ймовірність, що учасникам стане зле.

«Ми не будемо заважати службі у соборі, якщо проводитимемо заходи без оркестру», – запропонувала Наталія Чиж.

У результаті члени виконкому проголосували за об’єднання ходи, яка розпочнеться о 10.00 год. Оркестр не відміняли, адже, як з’ясувалося, у п’ятницю (на цей день припадає державне свято) служба у Спасо-Преображенському соборі закінчується якраз о 10-ій.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 28 червня під час відзначення 23-ї річниці Конституції України відбудеться патріотична хода з покладанням квітів, інтелектуальна гра на Михайлівській та святкова концертна програма. План заходів з проекту рішення міської ради дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День Конституції хода  
Матеріали по темі