Влада

Віцепрем’єр вважає, що в Україні вже побороли радянську систему менеджменту, управлінську закостенілість і безнадію

5 July 2019, 09:36

Ми нарешті побороли радянську систему менеджменту, управлінську закостенілість і безнадію, яка панувала понад 20 років. Ми переписували і викреслювали законодавчі норми, котрі всі роки незалежності базувалися на законодавстві СРСР та УРСР. Зараз ми говоримо про систему менеджменту, яка доєднає Україну до європейської демократії.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко сказав під час Третьої міжнародної конференції з реформ в Україні, яка проходить в Торонто – інформує прес-служба віцепрем'єра.

«Будь-яка європейська країна, будь-яка країна світу, яка має демократичні принципи управління, котра хоче бути розвинутою не тільки щодо централізованої системи, а й мати такий фундамент з можливостями громад, повинна будувати таку систему, де є повноваження на місцях, де є ресурси. І саме головне, де є вплив громадян на систему управління. Коли є влада в дуже доступній дистанції, коли вона звітує перед своїми громадянами, коли платники податків, які поповнюють місцеві бюджети точно можуть зрозуміти, де саме були використані кошти — починається розвиток. Пов’язаний на взаємодовірі», — заявив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що головне сьогодні — відвертий діалог між Центром і регіонами, бо в Україні зараз створюється система менеджменту, яка дозволить в майбутньому ефективно управляти державою. Більше того, своїм майбутнім.

«На сьогодні вже створено 909 ОТГ. Ще 13 громад додалось минулої неділі, після виборів у 66 громадах. І ця кількість постійно збільшується. Але для нас важливим є не збільшення громад, а збільшення їх спроможності. Ви бачили на слайдах скільки партнерів сьогодні з нами працює в цьому напрямку. Це не тільки європейські країни, це країни з усього світу і найкращий досвід цих країн зараз імплементується в Україні.

Ми кажемо про зростання місцевих бюджетів в 4 рази — з лише 70 млрд грн у 2014 році ми вийшли у 2019-му на понад 230 млрд грн. І якщо доєднати до цього ще делеговані повноваження з охорони здоров’я та освіти, то сьогодні 52% знаходиться саме в місцевих бюджетах від консолідованого бюджету. Важливо, що доходи бюджетів, напряму пов’язані із зростанням заробітної плати. Вже 16 регіонів України є самодостатніми», — наголосив віцепрем'єр-міністр України.

За його словами, вже 16 місяців поспіль зростає ВВП на душу населення, і реально приростає бюджет. Відбувається матеріалізація реформи.

«Це не якісь цифри і не віртуальне зростання ВВП, це створені можливості для реалізації проєкт, які дозволяють побудувати комфортне життя. Це дитячі садки, школи, це ЦНАПи, це центри безпеки, це дорожня інфраструктура, яка вже відповідає європейським нормативам», — зазначив Геннадій Зубко.За словами урядовця, децентралізація – це справді зміна і нова стратегія створення регіональних громад.

Серед проблемних питань, він назвав невирішеним питання щодо зміни адміністративно-територіального устрою України, конфлікт на субрегіональному рівні. «Ми маємо надати нові ролі місцевим адміністраціям в наданні послуг. І ключовим у цьому питанні має стати внесення новим парламентом змін до Конституції в частині децентралізації. Серед пріоритетних змін: створення нової системи префектів, які виконуватимуть наглядову функцію на місцях. Проєкт змін в Конституцію складається всього з 5 сторінок або 133 кБт інформації в одному файлі. Але результат від них буде неймовірний для України», - підкреслив Зубко.

За словами урядовця, для підтримки змін в Конституцію вже зібралась ціла команда: експерти, міжнародники, країни Європи, США та Канада.«Вікно можливостей» для України зовсім невелике. У 2020 році в країні відбудуться місцеві вибори і для нас вони означають необхідність завершити перші етапи створення підґрунтя для ОТГ. Ми відчуваємо певний саботаж в 19 районах України, які не створили жодної ОТГ. Тому, для країни є дуже важливими внесення змін в Конституцію в частині децентралізації, підтримка міжнародних партнерів і зусилля всіх сторін, в комплексі вони направлені на ключову ціль – розвиток людського потенціалу», - наголосив Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, віцепрем'єр-міністр хоче, щоб децентралізація була закріплена в Конституції України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Зубко  
Матеріали по темі