Події

​Причетний до справи про збитий МН-17 підполковник «ДНР» має відповідати за вбивство чотирьох військових з Житомирської області, - Бутусов

8 July 2019, 10:26

Затриманий СБУ та вивезений на суд в Київ підполковник окупаційних військ на Донбасі Володимир Цемах повинен відповідати не лише за знищення пасажирського літака, а й за вбивство чотирьох військових з Житомирської області.

Про це 7 липня на своїй сторінці у соцмережі написав редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

«Володимир Цемах - співучасник вбивства чотирьох українських воїнів 30-ї механізованої бригади. Захоплений агентами СБУ і вивезений на суд до Києва підполковник окупаційних військ на Донбасі Володимир Цемах повинен відповідати не тільки за участь в операції ЗС РФ зі знищення «Боїнга», а й за вбивство українських воїнів. У відео-інтерв'ю, даному в 2015-му році, Цемах - позивний «Борисич», розповідає, як його підрозділ взяв участь в бою на 43-му блок-посту під Сніжним 6 серпня 2014-го року. В той день загін найманців під командуванням Цемаха відкрив вогонь по колоні 30-ї механізованої бригади з 23-мм установки ЗУ-23. Цемах два роки воював в Афганістані, воював в Слов'янську і під Сніжним з травня 2014 го, а бійці 30-ї бригади, які того ранку в колоні виїхали на 43-й блок-пост, на той момент досвіду не мали, лише тиждень тому вони зайшли в сектор «Д», і про те, що ворог підготувався до бою, інформації у них не було. Для них усіх це був перший вогневий контакт. Після короткої перестрілки наші відступили. На місці бою залишилося, на жаль, четверо наших бійців - ще живі, їх під обстрілом не забрали... Сержант Володимир Степанюк о 10.30 зателефонував своєму другові Олександру Яскуле, сказав, що він поранений, а поруч на дорозі лежить поранений Юрій Чечет і він збирається йому допомогти. Але в 13.46 з телефону Володимира пролунав дзвінок його мамі Надії Василівні і незнайомий грубий голос сказав: «Ваш син загинув. Не лізьте до нас. Це «ДНР». Поранених Степанюка та Чечета бойовики Цемаха не врятували, а добили на місці бою. Тіла чотирьох українських героїв знайшли і вивезли волонтери місії «Евакуація-200», останки були спотворені», - йдеться у дописі Юрія Бутусова.

За його словами, тоді на 43-му блокпосту загинули чотири військових 30-ї бригади, усі з Житомирської області.

«6 серпня 2014-го під вогнем банди Цемаха, який зараз знаходиться в руках СБУ, загинули: Юрій Чечет - 42 роки, з села Гульськ Житомирської області, у нього сім'я - залишилася дружина Ніна, двоє синів - Ярослав і Олександр. Сергій Пивоварчук - 29 років, із села Тернівка Житомирської області. Іван Ломачук - 23 роки, з села Піски Житомирської області. Володимир Степанюк - 40 років, із села Токар Житомирської області. Ми не забудемо вашу пам'ять. І ми не маємо права прощати і амністувати ваших вбивць», - написав Юрій Бутусов.

За повідомленням ТСН від 4 липня 2019 року СБУ затримала важливого свідка у справі катастрофи літака МН-17 Володимира Цемаха, який в той час був керівником протиповітряної оборони у так званій ДНР, вивезли з тимчасово окупованої території на Донеччині. Нині Володимир Цемах перебуває у СІЗО на Київщині. Суд уже обрав йому запобіжний захід. Його триматимуть під вартою 60 діб.

Нагадаємо, 21 грудня 2014 року в Новоград-Волинському районі попрощалися з трьома загиблими бійцями 30-ї бригади, яких батьки розшукували 4 місяці: Володимиром Миколайовичем Степанюком, Сергієм Олександровичем Півоварчуком, Юрієм Васильовичем Чечетом. Військових поховали у рідних селах Новоград-Волинського району.

Як повідомляв Житомир.info, бійця 30-ї бригади Івана Ломачука, 1991 року народження, з середини серпня 2014 року розшукували в соцмережі волонтери. Тоді повідомлялося, що останній раз він виходив на зв’язок 6 серпня, за цей день було два записи «зник безвісти» та «відвезли у госпіталь», що давало надію розшукати бійця живим. Станом на 13 вересня 2014 року, за даними Центру звільнення полонених, він був у переліку полонених та зниклих безвісти.

23 травня 2017 року на фасаді Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу відкрили меморіальну дошку учаснику АТО, сержанту 30-ї окремої механізованої бригади Івану Ломачуку, який загинув 6 серпня 2014 року на 43-му блокпосту в районі боїв поблизу села Степанівка Шахтарського району Донеччини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АТО ДНР Цемах бойовик боїнг СБУ загиблий Новоград-Волинський 30-та бригада  
Матеріали по темі