Здоров'я

​На замітку житомирянам: ошуканці продають через інтернет дешеві чудо-ліки від тиску

8 July 2019, 14:41

Зловмисники пропонують препарат Normalize, який начебто рекомендує МОЗ України для лікування гіпертонії і серцево-судинних хвороб.

Про це 8 липня повідомив сайт Міністерства охорони здоров’я.

«Насправді цей препарат навіть не має державної реєстрації, тобто продається незаконно. І звісно, МОЗ України ні рекомендує, ні продає його через мережу “своїх” аптек, і взагалі не існує аптек МОЗ України», - інформує МОЗ.

Шахраї створили різні тематичні сторінки для торгівлі незаконним препаратом: https://bit.ly/2FUNAFt; https://bit.ly/2YA2kkq; https://bit.ly/2xu7KkT; https://bit.ly/2KZEgnO; https://bit.ly/2KZExXS тощо. За досить низьку ціну (від 1 до 49 гривень) зловмисники обіцяють нормалізацію тиску, усунення гіпертонії за 1 курс, відновлення судин і захист від інфаркту й інсульту. Але це все неправда.

Аргументи Мінохорони здоров’я, чому не варто вірити цій рекламі:

  • Препарат Normalize продають незаконно. В Україні можна продавати лише ті ліки, що пройшли спеціальну перевірку і отримали державну реєстрацію. У Державному реєстрі лікарських засобів України (http://www.drlz.com.ua/) цього препарату немає.
  • МОЗ України не рекомендувало це препарат, а 93% його вартості не компенсується з держбюджету.
  • Не існує онлайн-аптек МОЗ України - ні конкретної аптеки, ні мережі аптек. Не варто замовляти ліки поштою. Згідно з законом, торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними (п. 27 Ліцензійних умов, затверджених постановою КМУ 30.11.2016 № 929).

МОЗ України закликає бути обачними і не піддаватись на провокації зловмисників.

Повідомити про ймовірний фальсифікат чи неякісний лікарський засіб можна за формою Держлікслужби: https://bit.ly/2XxVbEM.

Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки». Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря і отримати рецепт. Докладно про програму: http://moz.gov.ua/dostupni-liki.

Як повідомляв Житомир.info, 29 березня 2019 року Генеральна прокуратури України інформувала про групу шахраїв, які у Житомирі та ще двох обласних центрах видавали себе за іноземних лікарів та пропонували «чудо-ліки».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки медицина МОЗ  
Матеріали по темі