Здоров'я

Супрун радить батькам подбати не лише про рюкзаки й щоденники для своїх дітей, а й про наявність щеплень

5 August 2019, 14:54

Державні навчальні заклади можуть забороняти відвідування занять не щепленим дітям, а тому батькам варто перевірити наявність щеплень за Календарем.

Про це в соцмережі 4 серпня нагадала виконувачка обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Уже за місяць діти підуть до школи. Зараз у батьків майбутніх учнів точно чималий клопіт — від вибору рюкзака до щоденника. Але серед цих справ варто не забути також відвідати з дитиною сімейного лікаря та перевірити наявність обов’язкових щеплень, передбачених Календарем», - так починається допис Супрун.

Обов’язковими є щеплення від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції, адже державні навчальні заклади можуть забороняти відвідування занять тим дітям, які їх не отримали, — наголошує в.о. міністра.

«Зрештою, не можна протиставляти індивідуальне право відмовитися від щеплення суспільному інтересу та безпеці інших дітей. Вакцини, передбачені Календарем щеплень, можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. Немає раціональних підстав ризикувати своїм здоров’ям, здоров’ям своєї дитини та набувати імунітет «перехворівши», коли маємо 100% забезпечення якісними та безоплатними вакцинами», - йдеться в дописі.

Допис Уляни Супрун закінчується відеосюжетом за участю лікаря-інфекціоніста Федора Лапія про формування Календаря щеплень, важливість його дотримання, про щеплення дітей до 1 вересня та від чого треба вакцинуватися дорослим.

Нагадаємо, 1 лютого 2019 у зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на кір у Житомирі вирішили не приймати до житомирських закладів невакцинованих від кору і пояснили механізм заборони допуску невакцинованих дітей до навчання. 1 березня 2019 року батьки житомирських дітей ходили в мерію, вимагаючи у чиновників припинити «дитячий геноцид», який полягає у недопуску до освітнього процесу дітей без щеплення вакциною КПК.

Як повідомляв Житомир.info, 17 квітня 2019 року Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна. У травні 2019 житомирянка судилася з департаментом освіти через недопущення її невакцинованої дитини до навчання. Ярослава Рубцова пішла до суду, аби донька вчилася в колективі, а не в кабінеті психолога.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: щеплення школа учень Супрун  
Матеріали по темі