Влада

​Житомирська юстиція нагадала, що робити, якщо в навчальному закладі вимагають хабаря

30 August 2019, 11:47

Лише кілька днів залишається до початку нового навчального року. У рамках загальнонаціонального проєкту «Я маю право»! Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області нагадало жителям регіону про основні правила освіти без хабарів.

Що робити у разі, якщо від вас вимагають хабаря?

  • У жодному разі не давати хабаря.
  • Звернутися до органу студентського самоврядування або профспілки вищого навчального закладу, повідомити керівництво установи.
  • Повідомити правоохоронні органи, працівники яких роз’яснять подальші дії.
  • Підготувати докази (аудіо-, відеозапис, свідчення друзів).
  • Написати заяву у поліцію за адресою закладу.

Що відбуватиметься далі?

Працівники поліції помітять спеціальною фарбою гроші, які група збирається передавати службовій особі навчальної установи. Цей напис буде помітним тільки в ультрафіолетовому світлі. Номери купюр теж перепишуть. Правоохоронці можуть встановити відеоспостереження або зафіксувати факт отримання неправомірної вигоди іншим способом, передбаченим законом.

Відповідальність за неправомірну вигоду, зокрема хабар, несуть обидві сторони – і та, що його дає, і та, що його отримує. За давання хабаря передбачений мінімальний штраф у розмірі 8500 грн, за його одержання – 17000 грн. Крім цього, учасникам інциденту може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Своєчасне добровільне повідомлення про неправомірну вигоду звільняє від кримінальної відповідальності, - нагадує юстиція.

Нагадаємо, у Новограді-Волинському водій хабарем намагався відкупитися від 170 грн штрафу, а суд призначив у 50 разів більшу «кару».

Як повідомляв Житомир.info, оскільки у 2019 році 1 вересня – це недільний день, департамент освіти Житомирської міської ради рекомендував житомирським школам розпочати навчальний рік у понеділок, 2 вересня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар школа юстиція  
Матеріали по темі