Місто

​«Житомиртранспорт» без торгів закуповує 10 тисяч пластикових проїзних у фірми, в якої купував валідатори

10 September 2019, 17:30

Комунальне підприємство «Житомиртранспорт» за 200 тис. грн закуповує магнітні пластикові картки для автоматизованої системи оплати за проїзд.

Тендер не проводився, на порталі Prozorro розмістили звіт про укладений договір

10 тисяч пластикових карток закуповують у київського ТОВ «Сімбол Системс» (раніше – «Гексагон Україна»), 99% статутного капіталу якого належить кіпрській компанії «Фріотрон Холдінгс Лімітед», 1% - київській компанії «Ідентех-Україна», засновницею якої є інша кіпрська «офшорка». Уповноваженою особою (головою) компанії є Терлецька Раїса Павлівна, основним видом діяльності — неспеціалізована гуртова торгівля (за даними ресурсу You control).

Нагадаємо, у 2017 році компанія «Сімбол Системс» впроваджувала у Житомирі систему автоматизованої оплати за проїзд, а у 2018 фігурувала в судових матеріалах Богунського райсуду через недостовірні відомості, надані Житомирському ТТУ, та завищеної, на думку слідства, вартості мобільних валідаторів, які ЖТТУ закупило у фірми з попередньою назвою.

Директор КП « Житомиртранспорт» Іван Фурлет у коментарі Житомир.info 10 вересня пояснив, що картки, про які йде мова – це пластикові проїзні, а компанія «Сімбол Системс» обрана не випадково, оскільки вона має значний досвід у впровадженні автоматизованої системи оплати за проїзд та запропонувала найнижчу ціну за товар.

«Питання закупівлі карток постало гостро, бо місто начебто почало наближатися до підвищення вартості проїзду та зростання попиту на картки у випадку прийняття рішення про підвищення. Це компанія, яка є постачальником електронного квитка і раніше виготовляла транспортні квитки і програмне забезпечення, тобто, сам мікрокод. Для того, щоб максимально швидко реалізувати запуск карток, було прийняте рішення і укладено договір допорогової закупівлі, що не суперечить законодавству. Перед цим ми проаналізували цінові пропозиції інших постачальників, і вони виявилися дорожчими. Якщо до кінця року не вистачатиме того залишку карток, який цим постачанням буде забезпечено, то будемо оголошувати тендер», - пояснив Іван Фурлет.

Він уточнив: ТОВ «Сімбол Системс» працює у Миколаєві, Чернігові, Вінниці й Івано-Франківську, які раніше прийняли рішення щодо автоматизованої плати за проїзд. Проїзні не персоналізовані – без фото і зазначення ПІП.

Зі слів директора «Житомиртранспорту», у КП працюють над розширенням мережі дистрибуції, щоб картки можна було купувати й поповнювати не лише в точках продажу квитків, а і в торговельній мережі міста.

Нагадаємо, у 2016 році житомирянам показали дизайн оновлених проїзних квитків та затвердили вартість єдиного проїзного квитка на електротранспорт. У 2017 з’явився проєкт рішення виконкому про встановлення з 1 серпня 2017 року нових видів та кількості поїздок в електротранспорті, а журналістам показали та пояснили, як діє електронний проїзний.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2019 з’явився проєкт рішення виконкому «Про встановлення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування», яким збираються змінити вартість проїзду в маршрутках: при оплаті готівкою проїзд коштуватиме 7 грн, якщо ж розраховуватися картою – вийде на гривню дешевше. У разі ж відсутності чи несправності в маршрутному таксі обладнання для автоматичного обліку оплати, проїзд коштуватиме 3 грн.

Виконком не підтримав це рішення, відправивши на доопрацювання, в місті провели два слухання, на яких влада і громадськість не дійшли до спільної думки.

10 серпня 2019 в інтерв’ю для Житомир.info начальник управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний казав, що для комунальних автобусів економічно обґрунтований тариф нині становить 8,50 грн, для тролейбусів та трамваїв – 5,20 грн. На засідання міськвиконкому 4 вересня він повідомив: якщо вартість проїзду не підвищать у вересні, то до кінця 2019 року на фінансування ТТУ потрібно буде виділити з міського бюджету 50 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзний тендер Фурлет проїзд валідатор Сімбол Системс  
Матеріали по темі