Суспільство

У Житомирській області надання дітям статусу позбавлених батьківського піклування розтягується на 1,5–2 роки, - Офіс Омбудсмена

13 September 2019, 13:10

У Житомирській області грубо порушуються терміни надання дітям статусу позбавленого батьківського піклування: замість 2 місяців процес триває 1,5–2 роки.

Про це 9 вересня повідомив сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини після перевірки у Житомирському обласному спеціалізованому будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, Служби у справах дітей Житомирської ОДА та Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Щодо умов розвитку та виховання дітей у будинку дитини (він заходиться на вулиці Корабельній у Житомирі, ред.) інспектори відзначили сприятливі умови для виховання, розвитку та надання дітям реабілітаційних послуг.

«З дітьми з особливими потребами проводяться реабілітаційні заходи та заняття згідно з Індивідуальними програмами розвитку дитини (ІПР). Вихователі та логопеди в роботі з дітьми використовують різні методики: Бобот-терапія, Войта-терапія, Монтессорі-терапія, арт-терапія та інші методики корекційної педагогіки. З дітьми працюють також дефектолог, інструктор ЛФК», - зазначають в Офісі Омбудсмена.

Серед виявлених недоліків відзначають «відсутність налагодженої співпраці будинку дитини із місцевими службами у справах дітей та центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, враховуючи той факт, що діти у закладі виховуються із всіх районів Житомирської області».

«Грубо порушуються терміни надання дітям статусу позбавленого батьківського піклування: замість 2 місяців процес триває 1,5–2 роки», - зауважують інспектори.

Відзначається, що з боку Служби у справах дітей Житомирської ОДА немає достатнього контролю за діяльністю центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, що функціонують на території області.

«Планові перевірки цих закладів здійснюються 1 раз на рік, і, як правило, аналізується лише термін перебування дітей в закладі та наявність передбачених законодавством документів в особових справах. Натомість не приділяється увага якості надання дошкільної освіти, матеріальному забезпеченню дітей, дотриманню прав дитини на медичні послуги, збалансоване харчування, захисті майнових та житлових прав вихованців закладу», - йдеться у повідомленні.

Серед недоліків Житомирського обласного центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді – відсутність аналітичної роботи щодо якості надання місцевими центрами соцслужб соціальних послуг сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, особливо тим, діти яких перебувають в закладах інституційного догляду.

«Аналіз відповідної інформації зводиться лише до статистичних даних, що не дає можливість оцінити надання родині соціальних послуг відповідно до її потреб», - резюмує сайт Уповноваженого.

За результатами моніторингових візитів вже готують відповідні листи-реагування щодо вжиття заходів з метою усунення закладами виявлених порушень.

Як повідомляв Житомир.info, з 2017 року в Житомирському обласному будинку дитини збиралися відкрити стаціонарне відділення медико-соціальної реабілітації для допомоги дітям з повних сімей віком до 6 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Омбудсмен дитина соцслужба будинок дитини  
Матеріали по темі