Влада

Депутати облради з суперечками ліквідували інтернат у Житомирській області, Бунечко закликав не маніпулювати дітьми

17 September 2019, 12:12

На сесії Житомирської обласної ради 17 вересня під час розгляду питання про припинення Ушомирської ЗОШ-інтернату І-ІІ ступенів голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко закликав депутатів не маніпулювати на дітях.

За словами голови облради Володимира Ширми, питання «Про припинення комунального навчального закладу «Ушомирська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» Житомирської обласної ради шляхом ліквідації» отримало погодження комісії, було обговорено на президії. Незважаючи на це, питання викликало дискусію під час сесії.

Депутати запитували, чи є в області аналогічні заклади інтернатного типу, куди можна буде направити дітей, які виховуються в Ушомирському інтернаті, чи цих дітей доведеться повернути в неблагополучні сім’ї.

За словами начальника управління освіти Лариси Шевчук, у області є два подібні заклади – Новоград-Волинський та Бердичівський інтернати, – які нині наповнені на половину, тож, за потреби, можуть прийняти дітей. А от в ушомирському закладі зараз немає жодної дитини. Лариса Шевчук також зазначила, що всіх вихованців інтернату було обстежено, соцслужби дослідили їхні родини, дітей, щодо яких є потреба в утриманні їх в закладі інтернатного типу, не виявили.

Разом з тим, голова Ушомирської ОТГ виступила за те, аби залишити цей заклад, адже є багато дітей, яким він необхідний. На це Володимир Ширма відповів, що розуміє позицію голови ОТГ, бо зараз у закладі, в якому немає дітей, досі працює близько 40 осіб, а це дохід громади у вигляді ПДФО.

Після цього Віталій Бунечко зауважив, що це відверте маніпулювання дітьми.

«Я вас прошу, не треба маніпулювати дітьми. Це питання ви мали вирішити на комісії. Тому не треба зараз цих маніпуляцій», – звернувся до депутатів голова ОДА.

Під час голосування за припинення закладу проголосували 44 депутати з 60 присутніх (всього – 64 депутати). Рішення прийняте.

Нагадаємо, 20 серпня 2019 року на сайті Житомирської обласної ради опублікували проєкти рішення сесії про ліквідацію двох комунальних інтернатних закладів: «Про припинення комунального навчального закладу «Ушомирська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» Житомирської обласної ради шляхом ліквідації» та «Про припинення комунального навчального закладу «Довбиська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Житомирської обласної ради шляхом ліквідації».

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня 2010 року пресслужба Уповноваженого Верховної ради України з прав людини інформувала про моніторинг дотримання прав дитини у Новограді-Волинському Житомирської області. Зазначалося, зокрема, що у закладі відсутній вільний доступ до ігрової кімнати, а переважну більшість часу діти проводять у класних кімнатах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат ліквідація Ушомирський інтернат  
Матеріали по темі