Влада

Житомир за результатами 2018 року піднявся на шосте місце за рівнем публічності, а мер взагалі майже лідер

7 October 2019, 15:10

7 жовтня у Житомирському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулась зустріч з представниками громадянської мережі ОПОРА, на якій обговорили пропозиції змін до процедур, нормативних документів та практик щодо покращення загального рейтингу публічності міської влади.

Результати шостого вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування експерти громадянської мережі ОПОРА презентували ще 1 жовтня. Дослідження проводилося мережею організацій впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк.

«Житомирська міська рада за цим показником займає шосте місце. У 2018 році Житомирська міська рада продемонструвала найвищу динаміку зростання показників Індексу публічності в Україні: з 54,1% у 2017 р. до 73,35% на початку 2019 р. Індекс публічності містить у собі такі показники: публічність міського голови, виконавчих органів міської ради та депутатів міської ради», - інформує міська рада.

ОПОРА зазначає, що на відчутний прогрес Житомирської міської ради (+19,24%) відчутно вплинуло прийняття Статуту територіальної громади, де закріплено процедури звітування посадових осіб і механізми громадської участі, а також оновлення веб-сайту муніципалітету, який став більш інформативним та функціональним.

Мер Житомира Сергій Сухомлин за результатами минулого року поступається у публічності лише меру Івано-Франківська, а Івано-Франківська міська рада з показником Індексу 86,8% стала беззаперечним лідером у сфері політики публічності у 2018 роціі це стосується усіх суб’єктів владних повноважень – голови, виконавчих органів і депутатів. Загалом у рейтингу публічності міських голів Сухомлин за чотири роки піднявся з 18 місця (у 2014 та 2016 роках) на друге.

А депутатський корпус міської ради за чотири роки став більш публічним, але місце в загальному рейтингу займає гірше: якщо в 2014 році з публічністю 50% депутатський корпус був на 5 місці, то зараз з публічністю 64% він займає 19 місце.

Щодо виконавчих органів влади, то тут за результатами 2018 року у Житомира 8 місце (70% публічності).

Довідково: Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2019 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей. Проект реалізовується уже шостий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2018».

Як повідомляв Житомир.info, результати п'ятого вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування ОПОРА презентувала 24 квітня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада виконком мер публічність Опора рейтинг  
Матеріали по темі