Влада

У Житомирі чотири нардепи зустрілися з мерами міст області, щоб обговорити проблеми ОТГ

25 October 2019, 15:12

25 жовтня у Житомирі відбулося засідання регіональної платформи «Проблеми місцевого самоврядування та шляхи їх вирішення в умовах формування бюджету 2020 року» за участю мерів міст області і трьох народних депутатів України від Житомирської області. До обговорення долучився і «немісцевий» нардеп Арсеній Пушкаренко (номер 81 від партії «Слуга народу»), який увійшов до складу новоствореного міжфракційного об’єднання «Житомирщина».

Зокрема, в Асоціації міст України висловили своє занепокоєння щодо продовження процесу децентралізації та бюджетного забезпечення територіальних громад на 2019-2020 роки та запропонувала разом шукати шляхи вирішення.

«Основні питання, які хотіли б обговорити, це неминуча адмінреформа. Ми всі розуміємо, що вона зараз буде рухатися дуже стрімко. Тому хочемо, щоб ви почули нашу думка, а більше хочемо почути вас, як ви це бачите, чи буде сприяння та розуміння з вашого боку», – говорить виконуюча директорка Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська.


Саме засідання відбулося у закритому форматі. Журналістам народний депутат Богдан Кицак розповів, що сьогоднішнє засідання має стати майданчиком для пошуку та пропозицій вирішення проблем адже процес децентралізації потребує пришвидшення.

«Сьогодні наш предмет зустрічі саме проблеми та перспективи процесу децентралізації, адже він затягується. Вже підходить період, коли в грудні відбудуться останні вибори, які будуть здійснені на добровільних засадах, об'єднання громад, а далі будуть відбуватися у примусовому характері згідно з перспективними планами», – говорить народний депутат України Богдан Кицак.

Також нардеп запевнив, що працюють над вирішенням проблеми з виплатами зарплати медикам та вчителям.

«Знову таки, ми вже ознайомилися з побажаннями. Згідно з тим, що президент і фактичною уряд анонсували, що буде підняття заробітної плати для працівників освітньої та медичної сфери, відповідно це призведе до податкового навантаження на бюджет і буде робити його дефіцитним. Тому з нашого боку нам потрібно сконцентрувати увагу, яким чином наповнювати бюджет для того, аби перекривати ці соціальні видатки. Над цим також зараз ведуться дискусії, ми будемо це вирішувати», – запевнив народний депутат України Богдан Кицак.

Дмитро Костюк зауважив, що позашкільна освіта не має залишатися поза увагою.

«Вніс законопроєкт (№2270) про те, щоб внести зміни до бюджетного кодексу та передбачити, щоб освітня субвенція виділялася закладам позашкільної освіти. Тому що позашкільна освіта відірвана від шкільної, дошкільної й фактично у нашому регіоні знаходиться у стані закриття. Масово закриваються палаци молоді, гуртки, й фактично не має де розвиватися молодому поколінню. Це один такий з законопроєктів, який яскраво показує, як буде відбуватися взаємодія нашої міжфракційної депутатської групи з органами місцевого самоврядування та громадами», – зауважив народний депутат України Дмитро Костюк.

Також депутати обговорили реформу медичної галузі.

«Щодо охорони здоров’я, так буде продовження моделі реформи, яка йшла. Фінансування, буде збільшення акцизу на тютюнові вироби та алкоголь, також збільшення бюджету на 2020 рік на фінансування Міністерства освіти. Запровадження нового органу, тобто компенсація послуг, запровадження страхової медицини. Медична реформа зі змінами, з нашим баченням, але вона йде», – зазначає народний депутат України Сергій Кузьміних.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Асоціація міст Кузьміних Кицак  
Матеріали по темі