Місто

​Благодійність у дитячих садочках: за що готові платити батьки. Анонс «Теми дня» на Житомир.info

1 November 2019, 12:23

Батьки житомирських дошкільнят щомісяця здають кошти на потреби садочків. Статті витрат включають в себе як купівлю мийних засобів, так і канцтовари, іграшки та ремонт приміщень. Суми батьківських внесків різні: від 50 грн до 500 грн в місяць. За що готові платити батьки в садочках? Чим міська влада забезпечує дошкільні заклади? І чи повинні батьківські внески бути офіційними і прозорими?

На ці та інші питання шукатимемо відповіді 1 листопада о 13.30 в ефірі програми «Тема дня на Житомир.info».

Гості студії – голова місцевого осередку Всеукраїнської асоціації працівників дошкільної освіти міста Житомира, завідувачка Житомирського закладу дошкільної освіти N39 Галина Шиманська та голова ГО «Демократичний Альянс Жінок» Галина Фесюк.

Початок ефіру 1 листопада о 13.30 год.

Перед ефіром журналісти Житомир.info поцікавились у містян, які суми вони готові виділити дитині у садочок, на які потреби малюка не шкода грошей та чим має забезпечити держава, на їх думку.


«Я думаю, на розвиток потрібно, на якісь сучасні ігри. Можливо, кудись виводити дітей. Можливо, створити якийсь центр цікавий, куди можна було б відводити групи дітей і там їх розвивати. Думаю, за якісь теплі речі, якісь побутові, бо це все має надаватись державою», - каже житомирянка Дар’я.

«Щоб їм тепло було, на всі потреби, щоб вони були здоровенькі. Для того, аби дітки були здорові, а батьки впевнені, що там все нормально, я вважаю, що гроші здавати потрібно», - говорить Ольга.

«У садочок? На всі потреби для дітей насправді. Мені здається, що на сьогодні дуже великий вибір садочків, що якщо ти все ж обираєш певний садочок, то ти впевнений, що там все добре. І ти готовий здавати на все», - розповідає матуся Саміра.

«Це, звісно, неправильно, але в нашій країні так вже звикли. По-іншому ці заклади не можуть існувати. Я відмовився б платити за відпочинок викладачів на курортах. А здавати я готовий десь тисячі дві в місяць», - ділиться Олександр.

«Харчування, розвиток, ліки, якщо потрібно», - говорить житомирянка Ірина.

«Розвиваючі іграшки, все, що потрібно для розвитку дитини, я думаю, що батьки повинні забезпечити. Держава повинна забезпечувати ремонт, тепло і достойну зарплату нашим вихователям. Бо я вважаю, що за ту зарплату, за яку вони працюють - це дуже мало і їм потрібно збільшувати зарплату», - зазначає Катерина.

«На гігієну, хоча кажуть, що зараз і не мають права збирати, але, певно, їм не вистачає. Ну, десь гривень п’ятдесят на місяць я готова витрачати», - розповідає Наталія.

«На харчування, в першу чергу. На те, щоб нашим діткам було тепло, на опалення, на постіль, я пам’ятаю, ми збирали. Це - перша необхідність: харчування і тепло. Ми, батьки, можемо допомагати на щось смачненьке, хочеться їх побалувати. Але на інше повинна держава гроші виділяти. Може, на іграшки, ми колись теж збирали. Якщо хочеться, щоб в дитини все було, то я думаю, що 500 гривень можна виділяти», - говорить житомирянка Світлана.

«Я думаю, що насправді на розвиток дитини, на якісь додаткові заняття з гарними викладачами, з гарними спеціалістами. На ось це готова витрачати. Наш садочок забезпечує нас тим, що необхідно. І якщо просять щось докупити, то для нас це не є проблемою. Ми вже безпосередньо виділяємо 500 гривень на харчування, і я думаю, що ще гривень 100-200 можна виділити на додаткові заняття, розвиток, іграшки додаткові, бо це ж наші дітки, ми хочемо для них тільки найкращого», - ділиться матуся Анна.

Що потрібно змінити у житомирських школах, аби зацікавити учнів, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Тема дня благодійні внески дитсадок школа  
Матеріали по темі