Здоров'я

Препарат на пробу Манту для дітей у Житомирі в дефіциті, але резерв є, – Людмила Зайцева

6 November 2019, 16:38

6 листопада до редакції Житомир.info звернулася житомирянка, мама дошкільняти, яка розповіла про відсутність у поліклініках міста препарату для діагностики туберкульозу в дітей, відомого як проба Манту.

За коментарем стосовно наявності препарату в місцевих медичних закладах Житомир.info звернувся до заступниці головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Житомира Людмили Зайцевої.

Вона підтвердила, що у медзакладах нині дійсно не вистачає туберкуліну – діагностичного препарату, що застосовується для виявлення в організмі присутності туберкульозної палички. Однак резерв цього препарату є, і використовують його в першу чергу для виявлення хвороби у дітей, які перебувають у групі ризику. Вона також нагадала, що проба Манту – це лише метод діагностики, а не спосіб вберегтися від хвороби.

«Туберкулін – це біологічний препарат, але це не вакцина. Це проба на туберкульоз. Так, на сьогоднішній день у нас недостатня кількість туберкуліну. Він у нас є, але тримаємо його для певних декретованих груп. Наприклад, якщо у сім’ї є хворий на туберкульоз, таку дитину ми маємо обстежити пробою Манту. Якщо це ВІЛ-інфікована дитина, ми також двічі на рік повинні зробити такій дитині пробу Манту. Адже дітки зі СНІДом помирають від різних інфекцій, в тому числі від туберкульозу», – пояснила Людмила Зайцева.

Заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги зазначила, що пробу Манту роблять дітям з 4-річного віку.

«На пробу Манту підлягають діти з 4-річного віку, планово. Але оскільки у нас існує дефіцит на цей препарат, ми змушені забезпечити тих діток, яким це життєво необхідно. Інших запрошуватимемо, коли кількість препарату буде достатньою», – стверджує Людмила Зайцева.

Лікарка також уточнила, що Манту роблять дітям, батьки яких відмовилися від вакцини БЦЖ у пологовому, однак змінили свою думку.

«Якщо у пологовому будинку дитині не було зроблено БЦЖ – через відмову мами чи за медичними показами, – і батьки бажають зробити щеплення дитині, ми у першу чергу зробимо Манту такій дитинці, якщо вона здорова, і далі – БЦЖ. Для таких дітей препарат ми теж залишили», – запевнила Людмила Зайцева.

Як повідомив Житомир.info, у 2017 році в Житомирській області показник захворюваності на туберкульоз перевищив середньостатистичний по Україні, через цю хворобу померло 133 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Манту туберкульоз Зайцева  
Матеріали по темі