ДОПОМОГА

До уваги жителів Житомирської області: хто і за чий кошт має здійснювати повірку квартирних лічильників

13 November 2019, 13:29

Лічильники тепла й води у квартирах здійснюються за рахунок їх власників або за рахунок абонплати, а електроенергії та газу - за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання.

Роз’яснення Держпродспоживслужби щодо періодичної повірки квартирних лічильників, які є власністю фізичних осіб, 13 листопада опублікували на Урядовому порталі.

«У зв’язку з численними зверненнями громадян та поширенням суперечливої інформації в мережі Інтернет щодо повірки квартирних лічильників та оплати за ці послуги, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах компетенції інформує (…). До моменту прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності 02.08.2017, частиною четвертою статті 17 Закону про метрологію було передбачено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. З набранням чинності Закону про комерційний облік змінено підходи до обліку комунальних послуг, а також встановлення та обслуговування засобів обліку води та теплової енергії», - інформує Держпродспоживслужба.

Споживачам нагадують, що законами України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги» було внесено зміни до статті 17 Закону про метрологію та виключено вимогу щодо здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту ЗВТ, що є власністю фізичних осіб, за рахунок суб’єктів господарювання (виділено редакцією), що надають послуги з тепло- і водопостачання.

«За визначенням, наведеним у статті 1 Закону про комерційний облік, вузол розподільного обліку – вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів. Згідно з частиною другою статті 6 Закону про комерційний облік, обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором. Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону про метрологію, періодична повірка, обслуговування та ремонт вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором. У разі ж укладення співвласниками багатоквартирного будинку індивідуальних договорів про надання відповідної комунальної послуги періодична повірка, обслуговування та ремонт таких вузлів обліку забезпечуються виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування, встановленої відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Разом з тим, періодична повірка, обслуговування та ремонт лічильників, що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання», - йдеться в роз’ясненні.



Таблиця, розміщена на Урядовому порталі

Нагадаємо, 20 серпня 2019 року під час ефіру програми «Діалоги» на Житомир.info директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін відповідав на запитання, за чий рахунок проводиться повірка лічильників води, як зафіксувати факт встановлення лічильника та чи можна викликати спеціаліста додому.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році будинкові лічильники ПАТ «Житомиргаз» у рази збільшили платіжки житомирян. Тоді влада через суд намагалася зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців. У вересні 2017 ГО «Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира» програла суд проти газового монополіста. У серпні 2017 позов щодо проведення перерахунків в інтересах житомирян подала Житомирська місцева прокуратура. 22 січня 2018 року апеляційний суд Житомирської області визнав незаконним використання показників будинкових лічильників обліку газу.

6 червня 2018 року Корольовський районний суд м.Житомира визнав незаконним встановлення будинкових лічильників газу. 8 червня прокуратура пояснила, що у 2016 році «Житомиргаз» здійснив встановлення прибудинкових лічильників на 116 будівлях міста без згоди співмешканців, які проживали у цих будинках, та без згоди контролюючих органів міськради. Суд визнав неправомірними дії ПАТ «Житомиргаз» та ТОВ «Житомиргаз Збут» і зобов’язав провести перерахунок за газ та демонтувати будинкові лічильники. 12 червня 2018 «Житомиргаз» оскаржував це рішення.

У серпні 2018 року Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу ПАТ «Житомиргаз», визнавши законність встановлення загальнобудинкових лічильників та визнав, що квартирні лічильники газівники мають встановлювати а свій рахунок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лічильник газ тепло вода електроенергія  
Матеріали по темі