Суспільство

​Житомирським водіям на замітку: як обміняти дворічне посвідчення на таке, що діє 30 років

18 November 2019, 14:23

З моменту видачі випускникам автошкіл 2017 року посвідчень водія минуло 2 роки, тож наблизився термін обміну посвідчень на такі, що дійсні протягом 30 років.

Роз’яснення про те, як обміняти перше посвідчення водія на постійне, 18 листопада опублікував регіональний сервісний центр МВС у Житомирській області.

«Сервісні центри МВС у листопаді 2017 року почали видавати кандидатам у водії, які закінчили автошколу, посвідчення водія терміном дії 2 роки. Відповідні зміни були передбачені постановою КМУ від 10 листопада 2017 року № 885. З моменту, коли зміни почали діяти, посвідчення водія вперше отримали понад 750 000 осіб. Для значної кількості з них наблизився період обміну свого посвідчення на таке, що дійсне протягом 30 років. Проте обмін першого посвідчення водія можливий виключно після закінчення строку його дії, а не раніше», - нагадали в регіональному центрі.

Обмін такого посвідчення можна здійснити в будь-якому сервісному центрі МВС, надавши адміністратору такий пакет документів:

  • паспорт;
  • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (форма 083/о);
  • наявне посвідчення водія.

Ілюстрація з сайту РСЦ

«Відповідно до пункту 251 постанови КМУ від 8 травня 1993 року № 340, обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом 2 років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та невчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України (порушення правил дорожнього руху з потерпілими або загиблими, - ред.). У разі, якщо такі порушення були, громадянин обмінює своє посвідчення водія на постійне лише після складення практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС», - нагадують водіям.

Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається. Поновлення права керування транспортними засобами в такому випадку здійснюється після підготовки у навчальному закладі та після успішного складення теоретичного і практичного іспитів у СЦ МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки.

У разі виникнення будь-яких запитань з приводу отримання або обміну посвідчення водія можна звертатись за телефоном всеукраїнського контакт-центру (044)290-19-88, - інформує регіональний сервісний центр.

Нагадаємо, водії, які з тих чи інших причин вирішили перефарбувати авто, повинні пройти його перереєстрацію в одному з сервісних центрів МВС. За невнесення даних про переобладнання транспортного засобу до техпаспорта уперше водієві загрожує штраф 340 грн, удруге – вилучення прав та вирішення справи в суді. Порушника можуть обмежити у праві виїзду на автомобілі за кордон.

Як повідомляв Житомир.info, 17 жовтня 2019 року одразу у двох сервісних центрах МВС в Житомирській області перереєстрація авто закінчилася викликом правоохоронців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сервісний центр МВС посвідчення водій  
Матеріали по темі