Здоров'я

Житомирський лікар розповів, до чого може призвести мода на оголені щиколотки у мороз та чому потрібно надягати шапку

27 November 2019, 19:31

Цього тижня у Житомирі випав перший сніг, і в деякі дні температура і вдень, і вночі опускалася до позначки «мінус». Попри прохолодну погоду, на вулицях міста повно тих, хто продовжує підкачувати джинси і ходити з оголеними щиколотками. Ми вирішили поцікавилися у хлопців та дівчат, чому так звані «підкати» користуються популярністю серед молоді.

«Просто всі так ходять, і я ходжу також. Взагалі мені так подобається ходити. Не подобається мені, коли штани опускаються на кросівки, так некомфортно, більш зручно ходити саме так», – відповідає Віталій.

«Можливо, зірки так одягались і стилісти придумали, та й всі так почали ходити. В принципі підкати візуально підвищують зріст, і ноги виглядають довшими. Іноді холодно, але для цього ще придумали довгі шкарпетки з гарними написами», – каже Наталія.


Лікарі застерігають: у морозну погоду відкривати ділянки шкіри – небезпечно, і така мода може викликати запалення суглобів, яке надалі може спровокувати хронічні захворювання.

«Якщо людина досить довгий період знаходиться на морозі і охолоджуються певна частина тіла – чи зап'ястя, чи суглоби нижніх кінців, в нашому випадку – гомілковостопний суглоб, – то це може призвести до синовіту (запалення суглобу – ред.) і надалі – до артрозу. Внаслідок цього у пацієнта можуть з'явитися болі в суглобах, порушення ходьби та інвалідизація. В організмі виділяються певні речовини, які реагують на переохолодження, тобто так з’являються мікронізовані запалення, організм реагує, але він не може постійно контролювати це», – пояснює сімейний лікар Іван Максим’юк.

З приходом холодів важливо утеплювати не тільки ноги, а й голову. Звичка не носити головний убір може вартувати комусь здоров'я.

«Що найперше може бути, то це синусити, риніти, фарингіти, отити, тобто запалення носа, горла та вуха. Якщо далі це не лікувати, не діагностувати, це може призвести до бактеріального чи вірусного менінгіту», – додає Іван Максим’юк.

Наостанок сімейний лікар додає: в теперішньому світі здоровим бути модно.

Нагадаємо, у ніч на 22 листопада 2019 року, як і прогнозували синоптики, у Житомирі суттєво знизилася температури повітря – до -7°C, а по області до -9°C.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2019 року житомирські лікарі розповіли, як уберегтися від при ГРВІ і чому не потрібно займатись самолікуванням.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підкат мода лікар Максим’юк здоров'я  
Матеріали по темі