Влада

У Житомирській області хочуть утворити заказник на заболоченій заплаві, аби вберегти рослини, занесені до Червоної та Зеленої книг

6 December 2019, 10:19

На території Новоград-Волинського району Житомирської області мають намір утворити ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище біля трьох дубів».

Проєкт рішення 29-ї сесії Житомирської обласної ради «Про утворення об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення» опублікований на сайті облради від 5 грудня 2019 року.

У характеристиці об’єкта, що подана у додатку до проєкту рішення, зазначено, що ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище біля трьох дубів» займатиме 10,8 га та буде розташовуватися на території Пищівського лісництва Державного підприємства «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство».

«Територія заказника представляє собою відкриту заболочену заплаву р. Кропивня – правої притоки р. Корчик. Приблизно половину площі відкритих боліт у заказнику займають ценози крупних кореневищних осок – осоки побережної та осоки гостровидної типового флористичного складу та ценотичної будови. Пріоритетом охорони у заказнику є ландшафт відкритої заплави малої річки Кропивня та популяції видів рослин, занесених у Червону книгу України,– пальчатокорінника м'ясо-червоного та малого комонника зігнутого, рідкісні рослинні угруповання, занесені у Зелену книгу України, а саме: ценоз глечиків жовтих», – йдеться у характеристиці об’єкта природно-заповідного фонду.

Довідково: Зелена книга України є державним документом, в якому зведені відомості про сучасний стан рідкісних, зникаючих і типових природних рослинних угруповань України, що потребують охорони і мають важливе значення як складова частина біологічного різноманіття. Отже, на відміну від Червоної книги, Зелена звертає увагу на охорону не окремих видів, а цілісних угрупувань. У ній представлено 126 рідкісних й типових рослинних угруповань, які потребують охорони.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2019 року на сайті Житомирської облради з’явився проект рішення про утворення лісового заказника місцевого значення «Сущанський» в Олевському районі, де водяться чорні лелеки.

А 19 лютого 2019 року на сайті облради опублікували проєкт рішення «Про утворення лісового заказника місцевого значення «Березовий гай» на території Радомишльського району Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: заказник Новоград-Волинський район проєкт рішення  
Матеріали по темі