Події

На півночі Житомирської області викрили групу осіб, яка примусово утримувала та експлуатувала чоловіків

15 January 2020, 11:03

На Житомирщині прокуратурою спільно із правоохоронцями викрито групу осіб, яких підозрюють у торгівлі людьми та примусовому утриманні 7 осіб протягом тривалого часу.

Про це 15 січня повідомляє пресслужба прокуратури області.

«У середу, 15 січня 2020 року, під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області слідчими СУ, співробітниками управління карного розшуку ГУНП в області та територіального підрозділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції України, у межах досудового розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) КК України проведено ряд санкціонованих обшуків у місцях можливого утримання громадян. В ході проведених слідчих дій в одній із будівель, яку займають фігуранти кримінального провадження, виявлено 6 осіб, один з них громадянин іншої держави (Білорусь), яких протягом тривалого часу примусово утримували з метою трудової експлуатації у неналежних умовах проживання та харчування», - йдеться у повідомленні.

Установлено, що четверо осіб на території Олевського та Ємільчинського районів організували переховування людей, попередньо їх завербувавши та використовуючи на різних роботах. До того ж, у насильно утримуваних семи осіб були відібрані особисті документи.

«Утримувалися чоловіки, віком від 20 до 50 років, окремі з них мали інвалідність. При поводженні з людьми застосовували насильство для подавляння їх волі, залучали інших осіб для контролю їх переміщення, забороняли залишати місця так званого «проживання» та «роботи», незаконними діями припиняли спроби супротиву», - інформує прокуратура.

Також, у побутових приміщеннях, в ході обшуків виявлено холодну вогнепальну нарізну зброю, боєприпаси, вибухівку.

Наразі 4-х осіб затримано у порядку ст. 208 КПК України. Двом з них повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 149 КК України (організація вербування, переміщення, переховування людей з метою трудової експлуатації з використанням примусу, обману, матеріальної залежності потерпілого, його уразливого стану із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя та здоров’я, вчинених за попередньою змовою групою осіб). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Також вирішується питання про застосування запобіжних заходів до усіх затриманих.

Як повідомляв Житомир.info, 6 вересня 2018 року директора Тетерівського дитбудинку-інтернату Олега Гончарова було затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України (Здійсненні незаконної угоди, об’єктом якої є людина, з метою експлуатації її праці (найм), використовуючи уразливий стан, вчиненої відносно декількох осіб, з використанням свого службового становища, за попередньою змовою групою осіб). В березні 2019 року голова облради звільнив Гончарова з посади директора комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура експлуатація торгівля людьми  
Матеріали по темі