ДОПОМОГА

Що робити житомирянам, які мають вдома тирана: поради поліцейського

15 January 2020, 17:20

Трохи більше року тому, 11 січня 2019 року, набули чинності всі норми закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який Верховна рада проголосувала ще в 2017 році. Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то цей Закон розширює коло осіб. Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то цей Закон розширює коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка чи дружину, а також так звані громадянські шлюби. Розширене коло осіб, яких можуть визнати кривдниками – це прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни та інші родичі.

У Житомирі вже близько двох місяців працюють мобільні групи поліцейських, що реагують на факти домашнього насильства, і майже 15 років працює обласний центр соціально-психологічної допомоги, де перебувають жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Якщо людина стає жертвою домашнього насильства, то такі випадки не варто замовчувати, переконують у поліції. Інспектор мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства Володимир Кутина розповідає: варто обмінятись контактами зі свідками або ж якимось іншим чином задокументувати факт вчинення насильства.

«Якщо особа стає жертвою домашнього насильства, можна і потрібно звертатись в різні організації та установи: до Національної поліції, до служби у справах сім’ї, молоді та спорту, до служби в справах дітей, до суду, до прокуратури. Також можна звернутись до центру безоплатної вторинної правової допомоги, там допоможуть скласти позовну заяву на розлучення, на розподіл майна, на заборону у спілкуванні, заборону або обмеження в доступі до визначеної території. Коли людина звертається, то найкраще, коли є свідки, сторонні особи. Якщо погрози йдуть по мобільному телефону, то, можливо, запис мобільної розмови, якщо SMS, то потрібно зберегти переписку. Але найкраще – це свідки, свідки, які можуть підтвердити, що дійсно та чи інша особа вчиняла насильство, щоб можна було довести її вину», – розповідає інспектор мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства Володимир Кутина.


Для того, щоб убезпечити себе від кривдника, варто звертатись також і до суду, запевняють в поліції. Саме суд може заборонити кривднику бачитись або спілкуватись із жертвою, а іноді навіть і наближатись до постраждалих від домашнього насильства.

«Звернутись до суду може постраждала особа або її законний представник. Якщо постраждала дитина, то звернутись може або один із батьків, або вихователь. Також, якщо це недієздатна постраждала особа, тоді може звернутись її представник. Також звернутись можуть органи опіки та піклування. І тоді вже суд розглядає дане звернення і ухвалює рішення про заборону у спілкуванні кривднику з постраждалою особою, про заборону перебування в місці проживання або в місцях, які вона часто відвідує. Також суд може ухвалити рішення про зобов’язання надати доступ до права власності постраждалої особи. А також може бути заборона спілкуватись із дитиною тому чи іншому суб’єкту вчинення домашнього насильства», – каже інспектор мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства Володимир Кутина.

За словами полісменів, в Житомирі вже були випадки, коли суд захищав жертв домашнього насильства. За вчинення домашнього насильства в судовому порядку кривдник може отримати покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арешт на строк до 6 місяців. Також передбачається обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до двох років.

«В Житомирі люди звертались до суду із подібними заявами і ухвалювались рішення про те, що було заборонено наближатись до постраждалої особи на відповідну відстань. Також було рішення про заборону спілкування із постраждалою особою будь-яким способом. І ось контроль за виконанням таких рішень суд направляє до Національної поліції за місцем проживання або перебування постраждалої особи, щоб поліцейські контролювали виконання заборони. Якщо такі заборони порушуються кривдником, то тоді вирішується питання про притягнення його до кримінальної відповідальності», – каже Володимир Кутина.

Правоохоронці закликають не ігнорувати прояви домашнього насильства, а одразу ж повідомляти про такі випадки до поліції або соціальних служб.

Нагадаємо, відповідно до даних, наведених у додатку до проєкту рішення сесії Житомирської обласної ради «Про обласну цільову Програму запобігання, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на 2020 рік», опублікованому на сайті облради 6 листопада 2019 року, лише за 9 місяців надійшло 7078 звернень стосовно домашнього насильства (35 звернень надійшло від дітей, 258 – від чоловіків, 6685 – від жінок).

Як повідомляв Житомир.info, за тиждень з 15 по 22 листопада 2019 року поліцейські Житомирської області оформили 200 адмінпротоколів за насильство у сім’ї.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство домашнє насильство  
Матеріали по темі