Влада

Профілактика суїциду та центр вертебрології – про що говорили з міністеркою у справах ветеранів у Житомирській ОДА

20 January 2020, 17:59

Медичне лікування та реабілітація, соціальна та психологічна підтримка – про ці напрямки роботи говорили на зустрічі із очільницею міністерства у справах ветеранів Оксаною Колядою. Наразі, за її словами, міністерство тільки-тільки починає свою роботу, але цілі перед собою відомство ставить амбітні.

«Для нас надзвичайно важливо працювати в регіонах і визначати всю проблематику, тому що ми переформатовуємось, ми взагалі змінюємо філософію підходів до роботи, ми найближчим часом реєструємо наш основоположний закон, нашу «конституцію» – закон про статус ветеранів. Він включатиме в себе визначення статусів, із якими ми працюємо. Це і статуси родин загиблих. Це вперше, бо раніше вони були особами прирівняними та отримували певні пільги і гарантії. І це перше, що ми зробили. Бо це знову ж таки питання шани до тих родин, чиї діти, батьки або чоловіки не повернулись з війни. Ми також змінюємо філософію у ставленні до наших бенефіціарів. Ми відходимо від патерналістського ставлення до системи розвитку їх потенціалу для того, щоб люди, які повертались з війни або їх родини були фінансово незалежними та могли себе забезпечувати всім. А держава буде гарантувати певний пакет преференцій та пільг і можливостей для цих людей», – каже Оксана Коляда.


Під час зустрічі із посадовцями Житомирської облдержадміністрації міністерка у справах ветеранів також згадала і про відділення лікування учасників бойових дій у Центрі вертебрології. За словами головного лікаря госпіталю ветеранів війни Павла Журбенка, впродовж 2019 року в Центрі вертебрології курс лікування пройшли близько двох сотень військовиків, в той же час в Бердичівському військовому шпиталі – понад 1000.

«В зв’язку із тим, що назву відділення було змінено, підходи до направлення туди були змінені В мене виникли стосовно цього питання: чи можемо ми повернутись до тієї практики з огляду, що це відділення є одним із кращих в Україні в плані забезпечення обладнанням? Все ж таки спеціалізованого відділення для проходження лікування ветеранами, які мають нейротравми. На сьогодні крім Клевані, напевно, таке потужне відділення є тільки в вертебрології Житомирської області. Я би попросила взяти це на контроль. Я думаю, це було б хорошою ініціативою міністерства та Житомирщини приймати, тут, в такому надсучасному відділенні, куди було вкладено багато коштів, як з місцевого, так і з державного бюджету. Гріх не використовувати для ветеранів з усієї України таке відділення», – каже міністерка.

Учасники зустрічі ставили свої запитання, які здебільшого стосувались лікування та реабілітації. Олена Коляда певна: покращити ситуацію із часом має ухвалення закону про статус ветерана.

«Ситуація притаманна для всієї України, і поки ми не вступимо в реформу, не отримаємо нормальний бюджет, не будемо оплачувати медичні послуги, ми точно так само на рівні країни, на рівні кожної області займаємось по суті супроводженням кожної людини, шукаємо кошти, домовляємось з асоціацією стоматологів, які нам імплантують безкоштовно, шукаємо, підписуємо меморандуми зі спеціалізованими інститутами, які оперують безкоштовно, десь беремо витратні матеріали для шунтування, чи стентування безкоштовно, на рівні держави. Усім цим ми займаємось так само», –каже міністерка у справах ветеранів.

Окремою темою під час зустрічі була і психологічна підтримка учасників бойових дій, включно із найбільш критичними ситуаціями.

«Стосовно профілактики суїциду – є хороший досвід в деяких областях, де було фінансування з обласного бюджету мобільних груп, в яких психологи спільно із ветеранами виїжджають в складних ситуаціях до ветеранів. Якщо треба, ми можемо цей досвід через Володимира Лагуту передати і можемо його також впроваджувати на рівні Житомирської області. Я не кажу, що це буде не централізовано. Із часом це буде централізовано, в подальшому – із нашого бюджету. Ми завжди чесні і відкриті з усіма. Міністерство не може запрацювати за три місяці. І зараз ми використовуємо ті ресурси, які є, і використовуємо будь-які кошти: обласні, міські, донорські. Усі, аби працювати ефективніше», – переконує Оксана Коляда.

Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України порадила учасникам бойових дій за потреби звертатись до представника відомства у Житомирі.

Нагадаємо, Оксана Коляда – одна з ініціаторів створення «Дому ветерана» в Житомирі.

Свій робочий візит до Житомира міністерка розпочала із покладання квітів на Смолянському військовому кладовищі.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Коляда міністр  
Матеріали по темі