Місто

​Потерпілі від трудового рабства розповіли, що їм довелося пережити на півночі Житомирської області

29 January 2020, 19:44

29 січня в апеляційному суді Житомирської області розглядали скаргу щодо міри запобіжного заходу чоловікам, яких підозрюють у торгівлі людьми та примусовому утриманні людей протягом тривалого часу. Під час судових засідань обидва підозрювані скаржились на здоров’я і навідріз відмовлялись від спілкування із журналістами.

«Якби він був на волі і якби він виявив бажання спілкуватись із вами, йому б ніхто не забороняв. На сьогодні він не бажає і просить його не знімати, його права ігноруються. На сьогодні він всього-на-всього підозрюваний у вчиненні кримінального правопорушення. Я сподіваюсь, що підозра буде розвіяна в спосіб передбачений законом. Висловлюємо свою готовність повністю сприяти органам досудового розслідування у повному всебічному неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження і виявленні тих обставин, які спростовують підозру», - сказав адвокат підозрюваного Сергій Полячук.


Одному зі підозрюваних навіть довелось викликати швидку. Після огляду лікарів у засіданні вирішили зробити перерву.

«Гострого живота на даний момент немає, але грижа може защемити в буд-який момент. Він потребує консультації хірургів. Якби не було такої складної ситуації, ми б його госпіталізували для хірургічної консультації», - сказала лікар Тетяна Ільїна.

Через те, що в одному випадку один з чотирьох захисників не встиг ознайомитись із матеріалами справи, а в іншому– підозрюваний потребував консультації лікарів, у засіданнях вирішили оголосити перерву до 3 лютого.

У поліції розповідають, якщо провину підозрюваних доведуть, то санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

«У середині січня поліцейські Житомирщини викрили злочинне угрупування, члени якого займались трудовою експлуатацією. Тоді з полону, з трудового рабства було визволено шестеро людей. Нині вони визнані потерпілими у кримінальному провадженні, а підозрюваним оголошено підозру у вчиненні кримінального діяння передбаченого статтею 149 – «Торгівля людьми, або інша незаконна угода щодо людини» ККУ. У ході досудового розслідування вже зібрано докази протиправної діяльності, трудової експлуатації вказаних громадян. Зокрема, було встановлено, що вони виконували в більшості будівельні роботи, за які не отримували жодних коштів упродовж тривалого часу - це більше ніж півроку. Крім того, вони не мали права залишати приміщення, де тимчасово і за будь-яку провину дуже часто до них застосовувались заходи фізичного впливу», - розповіла речниця ГУНП України в Житомирській області Алла Ващенко.

Двоє із шести визволених із трудового рабства чоловіків розповіли, що їм довелось пережити за сім місяців.

Нагадаємо, на півночі Житомирської області викрили групу осіб, яка примусово утримувала та експлуатувала чоловіків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: трудове рабство суд поліція потерпілі  
Матеріали по темі