Влада

​Під час візиту в будинок сімейного типу в Коростишеві прем’єр-міністр розповів про фінансування інтернатів і заплановану реформу

2 February 2020, 14:55

В інтернатах по Україні живуть і навчаються 100 тисяч українських дітей. На утримання інтернатів держава щороку виділяє близько 12 млрд грн, на дитину в середньому виходить близько 10 тис. грн у місяць. В основному, гроші витрачаються на зарплату персоналу та утримання закладів. У 2020 році влада має на меті, щоб діти залишили інтернати та знайшли сім’ї.

Про це прем’єр-міністр Олексій Гончарук розповів 31 січня під час поїздки у будинок сімейного типу у Коростишеві Житомирської області, який відвідав разом з міністеркою соціальної політики Юлією Соколовською.

Інформація про зустріч опублікована на Урядовому порталі. Перед цим прем’єр-міністр у Житомирі оглянув термомодернізований будинок та закликав журналістів розповідати «правильні речі».

«Зараз із грошей, які держава виділяє на утримання дітей в інтернатах, безпосередньо на дитину витрачається лише 15%, решта 85% — це зарплата персоналу і комунальні видатки інтернатів. Ми витрачаємо гроші максимально неефективно, і наш Уряд цю ситуацію змінить», — сказав Олексій Гончарук.

За словами прем’єр-міністра, дитячі будинки сімейного типу — це приклад того, як має бути реформована інтернатна система. Сьогодні в Україні їх існує всього 1153 таких будинків. Завдання місцевої влади на 2020 рік – реалізувати урядову стратегію в цій сфері, і зробити так, щоб перші 10% дітей залишили інтернати та знайшли сім’ї.

На Урядовому порталі повідомляють, що у будинку сімейного типу в Коростишеві проживає родини Ободзінських. Ольга з чоловіком виховують трьох рідних братів — Андрія, Владислава та Дмитра. Ще двох — рідних брата та сестру найближчим часом органи опіки також передадуть на виховання Ободзінським. На купівлю в листопаді минулого року Уряд виділив 1,1 млн грн.

«У листопаді минулого року ми виділили гроші на купівлю цього будинку. Вже в грудні спільними зусиллями Міністерства соцполітики та місцевої влади Житомирщини цей будинок фактично передано родині Ободзінських. Це лише один з прикладів того, як ми плануємо реформувати радянську інтернатну систему», — зазначив Олексій Гончарук.

Фото з сайту Житомирської ОДА

На сайті Житомирської облдержадміністрації зазначають, що минулого року в області створили 4 дитячих будинки сімейного типу: у Любарському (2), Хорошівському районах та м. Житомирі, а також 9 прийомних сімей у Бердичівському (2), Житомирському, Коростишівському, Пулинському (2), Романівському, Ружинському районах, м. Житомирі. Крім того, у 2019 року створили 4 патронатні родини у Коростишівському, Новоград-Волинському, Хорошівському (2) районах. За 2019 рік в області усиновили 60 дітей.

Нагадаємо, у грудні 2019 року уряд підвищив соціальну допомогу для дітей, які виховуються у будинках сімейного типу та прийомних сім'ях. Станом на 20 грудня 2019 року за даними Міністерства соціальної політики України,в 11 районах Житомирської області працює 41 дитячий будинок сімейного типу. Всього у будинках виховується 272 дитини. Також в області є 184 прийомні сім’ї, в яких проживає 362 дитини.

Як повідомляв Житомир.info, американська сім’я всиновила 9-річного хлопчика з ДЦП, якого з інтернату в Житомирській області врятувала волонтерка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гончарук інтернати діти Коростишів реформа  
Матеріали по темі