Місто

У Держпродспоживслужбі Житомирської області закликають батьків долучатись до контролю харчування дітей у школах і садочках

18 February 2020, 15:40

Забезпечення якісного та безпечного харчування дітей стане одним із пріоритетів роботи Держпродспоживслужби в 2020 році.

Про це 18 лютого розповів начальник головного управління служби Олександр Шпита під час публічного звіту про роботу за попередній рік.

Лише за січень 2020 року фахівці Держпродспоживслужби виявили порушення вимог безпечного та якісного харчування дітей у 83 навчальних закладах в Житомирській області.

«Кожен навчальний заклад подивитись, напевно, нереально, але визначено по кілька десятків шкіл в кожній області: опорна школа, післяопорна школа та інші. В нашій області визначили 20 шкіл. Зараз ми проведемо ще раз їх обстеження по прайс-листу у форматі запитання-відповідь. Визначимось із проблематикою та ризиками, які на сьогодні є. І я думаю, що під всі ці проблеми буде визначена національна стратегія та програма. І я думаю, що будуть виділені певні кошти. Ми на сьогодні можемо говорити багато, але якщо є харчоблок, то на харчоблоці треба забезпечити відповідний санітарно-технічний стан, забезпечити його якісною питною водою і всіма іншими технологічними регламентами, які сьогодні є на харчоблоках», – розповідає начальник головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита.


Разом із тим, у Держпродспоживслужбі зауважують: іноді порушення стосуються якості продуктів харчування із вичерпаним терміном реалізації або ж персоналу, який своєчасно не пройшов профілактичний медогляд, але в окремих випадках навіть порцій, які подають в шкільних їдальнях.

«Є харчоблок, на якому ми робимо дослідження. І іноді виникають запитання не тільки щодо безпечного і якісного харчування, але й раціонального і достатнього харчування дітей. І ми виявляємо, що в їдальні із 10 проб, які ми беремо на дослідження, у п’яти є заниження калорійності. Тут вже навіть не питання безпеки і навіть не якості. Тут питання порядності людей, які сьогодні готують страви і повинні дітям разом із безпекою та якістю дати достатність харчування, яка визначена й охороняється державою», – зазначає Олександр Шпита.

У Держпродспоживслужбі кажуть: в 2020 році значні зусилля фахівців будуть направлені на забезпечення якісного дитячого харчування, але в той же час в службі закликають долучитись до процесу контролю і батьків.

«Для того, щоб було менше проблем, на місці повинні працювати три структури: перша – це дирекція школи, друга – це батьківський комітет із громадськістю, третя – це ми. І якщо ці три складові будуть на своєму місці, то, повірте мені, там буде порядок. Нам важко контролювати і ми фізично не поставимо інспектора на кожному харчоблоці, щоб убезпечити або забезпечити порядок. Я думаю, що в першу чергу тут мають працювати батьківські комітети та громадськість. Ми на сьогодні відкриті, ми в будь-який час можемо виїхати, перевірити, підказати, навчити. Наша місія зараз – зустрітись із освітянами, відповідальними за харчування, і навчити їх. Провести превентивну роботу: що треба робити, як куди і скільки. Нині людей треба вчити. Бо просто сказати: ти порушуєш – це одне, а людину, перед тим, як її спитати, треба навчити. Тому наша робота зараз – провести ряд навчань, семінарів, тлумачень, роз’яснень, а тоді вже запитувати», – каже начальник головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Нагадаємо, протягом січня 2020 року спеціалісти Держпродспоживслужби провели перевірки організації безпечного та якісного харчування дітей і виявили порушення у 83 закладах освіти Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2019 року вартість харчування у школах та дитсадках Житомира збільшили, з бюджету доплачуватимуть лише за місцевих дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба дитина харчування  
Матеріали по темі