Суспільство

Екологи попередили про операцію «Першоцвіт-2020» у Житомирській області та нагадали про штрафи

26 February 2020, 09:47

У Рівненській та Житомирській областях розпочалася операція «Першоцвіт-2020», спрямована на збереження ранніх весняних квітів.

Про це 26 лютого у Facebook повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Відповідно до Доручення Державної екологічної інспекції України від 17.02.2020 року №59 та з метою охорони та збереження рідкісних видів ранньоквітучих і таких, що знаходяться під загрозою знищення рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України, у Житомирській та Рівненській областях разом із залученням органів поліції, державної лісової охорони, громадських інспекторів з охорони довкілля, працівників засобів масової інформації організовано проведення операції “Першоцвіт- 2020”», – йдеться у повідомленні.

Державна екологічна інспекція Поліського округу застерігає: у період з кінця лютого до травня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Проводитимуть перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах та в пунктах пропуску через державний кордон.

Фотоколаж Державної екологічної інспекції Поліського округу

Згідно такс для обчислення розміру компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, з числа видів занесених до Червоної книги України, порушникам доведеться сплатити заподіяну природі шкоду за кожну трав’янисту рослину:
- підсніжники – від 49 до 62 гривень;
- цибуля ведмежа (черемша) – 62 гривні;
- шафрани, сон трава – від 37 до 62 гривень залежно від виду.

Крім того відповідно до ст.881 ч.2 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

Як повідомляв Житомир.info, станом 26 березня 2019 року Державна екологічна інспекція Поліського регіону зафіксувала у Житомирській області майже два десятки фактів збирання та продажу перших весняних квітів за сезон: адмінпротоколи за порушення склали на 18 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія Першоцвіт квіти підсніжники  
Матеріали по темі