Події

У Житомирі судили інструктора навчального взводу військової частини, який на полігоні побив солдата

16 March 2020, 12:30

Військовослужбовця-контрактника, який на полігоні у Житомирському районі кілька разів ударив солдата, засудили до двох років позбавлення волі з іспитовим строком.

10 березня у Єдиному державному реєстрі судових рішень був оприлюднений вирок Житомирського районного суду щодо цієї кримінальної справи.

Обвинуваченим у справі був уродженець міста Жмеринка Вінницької області, інструктор навчального взводу навчальної роти навчального батальйону військової частини А2900 (м. Житомир, вул. Чуднівська, 114).

«Відповідно до наказу командира військової частини А2900 №184 від 01.08.2018 та директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 11.01.2018 №321/68/ДСК, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виконували обов`язки військової служби під час навчальних зборів резервістів оперативного резерву першої черги військової частини А2900, які проводились на 37 загальновійськового полігоні ДШВ поблизу с. Головенка, Житомирського р-ну, Житомирської області. Так, солдат ОСОБА_1 будучи військовослужбовцем за контрактом військової частини А2900, у порушення вимог ст. ст. 3, 11, 16, 49, 127, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст.ст. 1-4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, не перебуваючи із потерпілим у відносинах підлеглості, з метою приниження особистої честі і гідності та спричинення фізичного болю і моральних страждань останньому та демонстрації своєї уявної переваги, грубо порушивши порядок взаємовідносин між військовослужбовцями під час проходження військової служби, діючи з прямим умислом, з мотивів недотримання старшим солдатом ОСОБА_2 військової дисципліни, 06 серпня 2018 року о 02 годині 30 хвилин обвинувачений на території 37 загальновійськового полігону ДНІВ поблизу с. Головенка, Житомирського р-ну, застосував до старшого солдата ОСОБА_2 фізичне насильство (виділено редакцією), а саме прийоми рукопашного бою, здійснивши не менше 2 кидків через себе та наніс 2 удари в область задньої частини спини в районі хребта і нирок та 1 удару в голову, у ділянку лівої скули та скроні, у зв`язку з чим спричинив потерпілому тілесні ушкодження у виді забою м`яких тканин, забою та саден лівої скроневої та скулової ділянок, забою грудини та саден спини, забою м`яких тканин правого передпліччя, лівого плеча та лівого колінного суглобу, струсу головного мозку, поверхневих саден на шкірних покривах, які відносяться до легких тілесних ушкоджень», – йдеться у матеріалах суду.

Зазначено, що стороною обвинувачення дії інструктора-контрактника кваліфіковані за ч. 2 ст. 406 КК України, як порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності між ними відносин підлеглості, що заподіяло легкі тілесні ушкодження.

«Під час судового розгляду справи обвинувачений винним себе у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю, фактичні обставини справи не оспорював та дав показання, які відповідають висунутому обвинуваченню», – зазначено у вироку.

Призначаючи покарання, суд врахував, зокрема, молодий вік контрактника і те, що він є учасником АТО.

Скріншот з вироку суду

Тож суд ухвалив визнати контрактника в/ч А2900 винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2ст.406 КК України, та призначити йому покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

Однак на підставіст.ст.75,76КК України, суд ухвалив «звільнити ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 1 (один) рік не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, а саме буде періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти даний орган про зміну місця проживання, роботи або навчання».

На вирок може бути подана апеляція до Житомирського апеляційного суду через Житомирський районний суд протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Як повідомляв Житомир.info, 23 січня 2020 року Коростенський міськрайонний суд виніс вирок військовослужбовцю, який з 19 серпня по 3 грудня не з’являвся на службі у військовій частині. «Самоволку» чоловік пояснив з’ясуванням стосунків з дівчиною, яка йому зраджувала. Військовослужбовцю призначили покарання у виді 3 років позбавлення волі, проте його звільнили від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий термін на 1 рік 6 місяців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд військовий військовослужбовець солдат побиття  
Матеріали по темі