Влада

У Житомирській ОДА пояснили, кого і як будуть штрафувати за перебування без масок в транспорті, громадських місцях і магазинах

25 March 2020, 16:22

У Житомирській області заборонили людям їздити у громадському транспорті, ходити в магазини та бути в громадських місцях без засобів індивідуального захисту. За відсутність масок та рукавичок штрафуватимуть. Водіїв та пасажирів приватних автомобілів таке нововведення не стосується.

Про це у коментарі Житомир.info розповів прессекретар голови Житомирської ОДА Юрій Мельник.

«Головам райдержадміністрацій, органам місцевого самоврядування встановити жорсткий контроль за дотриманням режиму використання засобів індивідуального захисту, зокрема масок та рукавичок, в транспорті та в громадських місцях. Мова йде тільки про громадський транспорт. Водіїв та пасажирів приватних автомобілів це не стосується. Також заборонено заходити в магазини без масок. Контроль має здійснювати поліція. Якщо в маршрутку заходить людина без маски, це контролює водій і викликає поліцію. За порушення правил може бути штраф. Суму поліція поки не називає», – зазначив Юрій Мельник.

В ГУНП у Житомирській області Житомир.info розповіли, що мова йде про штраф в сумі 17 тисяч гривень.

«Йдеться про ту ж суму 17 тисяч гривень. Інших нововведень в законодавстві немає. Якщо органи влади, місцевого самоврядування на місцевому рівні встановлюють якісь правила, заборони і вони мають об’єктивне підґрунтя, їх порушення пов’язане з порушенням епідеміологічних норм і можуть сприяти поширенню інфекційного захворювання, то це все та ж статті 44 ч.3 Кодексу України про Адміністративні правопорушення. Що стосується транспорту, то я бачила рішення, що з 26 березня. Зазвичай поліція спершу проводить роз’яснювальну роботу, попереджає людей про таку відповідальність, а вже після цього переходить до більш жорстких заходів. Я не думаю, що на водія покладуть таку відповідальність контролювати, які там в нього пасажири, ймовірніше за все водій нестиме відповідальність, якщо буде перевозити пасажирів без індивідуального захисту. Тому для нього краще їх попросити, або вийти, або не заходити в транспортний засіб. З приводу магазинів та громадських місць, я ще рішення не бачила, тому не можу коментувати», – зазначила речниця ГУНП Алла Ващенко.

Пізніше Алла Ващенко уточнила, що людей без індивідуальних засобів захисту за перебування у громадських місцях також штрафуватимуть.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон для запобігання коронавірусу: порушникам карантину загрожує штраф, або позбавлення волі.

Як повідомляв Житомир.info, 24 березня під час засідання оперативного штабу щодо запобігання поширенню випадків коронавірусу COVID-19, який створений Житомирською ОДА, вирішили штрафувати за проїзд пасажирів без захисних масок.у громадському транспорті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус транспорт маски штраф поліція  
Матеріали по темі