Місто

До Житомира приїхали лікарі-епідеміологи, щоб дати поради по дезінфекції на період карантину

28 March 2020, 15:40

Як правильно проводити дезінфекцію, як працювати в умовах карантину та що робити, щоб запобігти розповсюдженню хвороби – з ініціативи житомирського бізнес-клубу 28 березня до міста запросили фахівців епідеміологів, які розроблять рекомендації для підприємств щодо алгоритму роботи в умовах карантину. В першу чергу ці рекомендації будуть спрямовані на те, щоб убезпечити співробітників підприємств та їх клієнтів. Одним із прикладів стало Житомирське ТТУ.

«Ми запросили групу професіоналів-епідеміологів, які не з чуток, а на практиці знають, як боротися з епідеміями, як правильно вибудовувати процеси охорони і забезпечення безпеки в боротьбі з вірусами. Дуже важливо не вчиться на своїх помилках, а взяти найкраще, що вже придумано до нас і просто це імплементувати в нашу систему міста. Донести до кожного жителя, до кожного підприємства, як найкращим чином і найефективнішим способом боротися з цими проблемами», - розповідає засновник житомирського бізнес-клубу Вадим Ліскі.


За словами фахівців-епідеміологів, їх головна задача не проконтролювати, а підказати, які краще діяти в умовах карантину та поширення хвороби.

«Нас запросили з функцією допомогти і розібратися, що робиться правильно, а що робиться неправильно. Тому що ви теж помітили, що в інтернеті дуже багато різнопланової інформації та є певні рекомендації, які мають певний сенс, а є такі, які абсолютно безглузді. Сьогодні наше завдання зрозуміти, що робиться добре, а що можна скоротити, поліпшити і зробити так, щоб фінансування, яке виділяє місто, було раціональним. Сьогодні ми оглянули транспорт: як його обробляють, як це відбувається, всі потоки входу-виходу співробітників, персоналу. В принципі у мене буде що сказати, тому що це людський фактор, який нам трошки заважає. Навіть якщо ідея була хороша, то доходячи до виконавців, вона модифікується. Але я думаю, що ми цілком зможемо скоригувати те, що ми тут бачили. Думаю тут не вистачає навчання і розуміння співробітників, а навіщо вони самі це роблять. Дезінфекція транспорту - звучить переконливо і добре. Але які поверхні повинні оброблятися, а які не потрібно, на які варто витрачати ресурси, а які цього не варті - це все ж бажано ще раз прописати. Бо чітких алгоритмів співробітники не отримали. Мені так здається ззовні, що це хаотично відбувається. Але абсолютно ніхто в цьому не винен, для них це нова сфера, вони не працювали в медицині, вони не працювали в умовах карантину і потрібно дійсно допомогти людям розібратися що і як робити», - розповідає лікарка-епідеміолог Катерина Сояк.

У Житомирському ТТУ переконані, поради спеціалістів будуть надзвичайно цінними, оскільки зараз дезінфекція транспорту виконується інтуїтивно та потребує систематизації.

«Те, що ми робимо, воно має характер стихійної роботи. Те, що ми читаємо в інтернеті, консультації, які надають. Але системної роботи немає. Ми не розуміємо, наприклад, якою має бути концентрація цього розчину, якими обробляємо поручні, скільки його має бути в повітрі, як воно має лягати на ці поручні, на вікна, чи його потім змивати, чи витирати, чи залишати, щоб він висох. Якихось таких інструкцій зараз немає. Ми купуємо якісь пристрої, якісь пристрої нам дарують як зараз, ми робимо все згідно з інструкцією, яка написана, але я розумію, що це далеко не те, що потрібно і не те, як воно має бути», - вважає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

За результатами роботи лікарів-епідеміологів у Житомирі будуть розроблені типові протоколи запобігання поширенню інфекцій на великих промислових підприємствах, в маленьких продуктових магазинах, супермаркетах, аптеках. Надалі ці протоколи мають затвердити рішенням виконкому і згодом їх суть будуть доносити до громадян та представників бізнесу.

«Ми розуміємо, що може статися така ситуація, коли ми вже не зможемо контролювати й бізнес почне сам відкриватись, не буде зважати на штрафи і буде намагатися працювати. Нам краще зробити, щоб це було цивілізовано. Відпрацювати протоколи, довести їх до бізнесу і потихенько відпрацьовувати ці моменти. І там де можна - надавати дозвіл на відкриття, щоб люди заробляли, щоб люди виплачували заробітну плату, бо ми розуміємо, що питання забезпечення своїх сімей це дуже важливо. Відпрацьовуються стандартні протоколи, декілька годин фахівці будуть працювати, потім всі протоколи ми будемо вносити на міський штаб, затверджувати. Згодом - доносити через засоби масової інформації персонально бізнесу для того, щоб вони виконували всі ці заходи. В них (епідеміологів, - ред.) такий перший досвід роботи з містом повністю. Але я думаю, що це всім нам буде дуже корисно», - переконаний мер Житомира Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, громадський транспорт у Житомирі почали дезінфікувати на початку березня, з 21 березня в обласному центрі дезінфікують вулиці та зупинки громадського транспорту.

Як повідомляв Житомир.info, на засідання міськвиконкому 26 березня 2020 року в Житомирі збільшили дозволену кількість пасажирів у транспорті та дозволили торгувати магазинам біля ринків.

Програму «Тема дня»: як вижити бізнесу в умовах карантину дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дезінфекція коронавірус ТТУ Ліскі епідеміолог Сухомлин карантин Нечуйвітер  
Матеріали по темі