Місто

​Підприємці, адміністрація ринків «Сінний» та «Житній» і мерія підпишуть меморандум, у якому пропишуть умови оренди на час карантину

6 April 2020, 17:12

Зранку 6 квітня житомирські підприємці вкотре прийшли під стіни мерії з вимогою максимально знизити, або ж зовсім скасувати орендну плату за місця на «Сінному та «Житньому» ринках.

За словами орендарів, за березень адміністрація ринків обіцяли знизити орендну плату на 20%, а за квітень не менше 50%. В результаті підприємцям зробили знижку за квітень і лише у 20%.

«Ми не можемо проплатити навіть цього, бо ми сидимо вдома й у нас є сім'ї, діти. У немає за що платити, хоча б 70%, як нам обіцяли. Я суборендар, мені виходить платити майже 20 тис. грн», - каже підприємниця Тетяна.

Не зважаючи на посилення карантинних обмежень, підприємців ніхто не розганяв. Пізніше до міської ради запросили представників від групи підприємців та адміністрацію ринків. Останні зауважили, що готові зменшити орендну плату, однак остаточна сума буде відома після прорахунків.


«У підприємства є свої зобов'язання по розрахунках з постачальною компанією, з державою по податках, будемо прораховувати. Міська влада сказала, що посприяє в тому, щоб деякі рахунки сплачувати у майбутньому, тобто їх мінімізувати. Два дні буде прораховуватись сума, бо будуть погодження з електропостачальними компаніями та податковою. Наскільки нам зможуть піти на зустріч, настільки ми зможемо зменшити», - коментує заступник директора підприємства облспоживспілки «Житомирський кооперативний ринок» Юрій Прудніков.

Під час зустрічі три сторони: підприємці, адміністрація ринків та міська влада вирішили скласти і через кілька днів підписати меморандум, який, за словами мера, має врегулювати цю проблему.

«Сьогодні ми попросили адміністрацію ринків показати розрахунки і, ви знаєте, там такі цифри. Наприклад, 600 тис. - електроенергія. Місто за все освітлення в місяць платить приблизно 500 тис., дезінфекція та інше. Ці розрахунки викликають дуже багато запитань. ПДВ - 350 тис. Ми розуміємо, якби знижка була 50% - це те, що вимагають підприємці і ми попередньо домовлялися з ринками, то ПДВ було не 340 тис. грн, а 170 тис. грн. Тому ми вирішили, що, перш за все, оренду зараз ніхто не платить. Друге - ми підписуємо спільний меморандум між підприємцями, адміністрацією ринків і містом, за яким ми домовляємось про наступний місяць, тому що, якщо карантин буде продовжено, 50% знижки буде недостатньо», - розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Від підприємців ми чули, що зараз йдуть погрози: якщо ви не будете платити, ми будемо розривати договори оренди. В цьому меморандумі ми прописуємо, що розірвати договір оренди в односторонньому порядку не можна буде», - додає Сергій Сухомлин.

Наступна зустріч усіх сторін та підписання меморандуму має відбутися у четвер, 9 квітня.

Нагадаємо, з початку запровадження карантину в Житомирі підприємці вимагали скасувати орендну плату за місця на ринках. У міській раді підготували відповідний проєкт рішення сесії, аби на два місяці звільнити підприємців від сплати оренди комунального майна.

3 квітня 2020 на сесії Житомирської міської ради говорили про зменшення оренди за місця на ринках, закритих через карантин. Сергій Сухомлин повідомив, що провів три наради з керівниками місцевих ринків, на яких обговорювали дане питання. Втім влада міста досі сподівалася, що питання оренди врегулює Верховна рада, тож чекали на відповідне рішення парламенту.

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня стало відомо, що головний санітарний лікар України дозволив роботу продуктових ринків, але з певними умовами. Втім у Житомирі влада не збирається відкривати ринки на час карантину, оскільки не може гарантувати контроль за безпекою продавців та покупців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ринок оренда карантин Житній Сінний  
Матеріали по темі