Влада

Житомирська ОДА програла суд за «Лісовий берег», на реконструкцію якого витратили 55 млн грн бюджетних коштів

15 April 2020, 14:03

Північний апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Житомирської облдержадміністрації на рішення Господарського суду міста Києва від 09.09.2019 у справі про скасування розпорядження голови ОДА Ігоря Гундича, яке дозволило прийняти нерухомість колишньої турбази «Лісовий берег» (м. Житомир, Чуднівське шосе, 1) у державну власність в особі Житомирської ОДА.

Відповідну постанову суд ухвалив 12 березня 2020 року, оприлюднена вона лише 14 квітня.

«У березні 2018 року Дочірнє підприємство «Житомиртурист» приватного акціонерного товариства «Укрпрофтур» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Житомирської обласної державної адміністрації та державного реєстратора Житомирської обласної філії комунального підприємства «Центр державної реєстрації» Богуша Олександра Васильовича про: визнання незаконним та скасування розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації № 513 від 22.12.2017; скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 38917834 від 22.12.2017, прийнятого державним реєстратором Житомирської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» Богушем О.В.», - йдеться у матеріалах суду.

Скріншот з постанови Північного апеляційного господарського суду від 12.03.2020 р.

Зазначимо, що суди за турбазу, яка знаходиться у житомирському гідропарку, тривали з березня 2018 року: рішенням від 5 листопада 2018 року Господарський суд міста Києва відмовив ДП «Житомиртурист» у задоволенні позову, а вже 16 листопада віцепрем’єр-міністр Геннадій Зубко разом із головою Житомирської ОДА Ігорем Гундичем, головою облради Володимиром Ширмою та міським головою Сергієм Сухомлином у колишньому «Лісовому березі» урочисто відкрили реконструйований Центр вертебрології із Центром реабілітації учасників АТО. Реконструкція та облаштування «найсучаснішого в Україні» Центру реабілітації тривала більше року: роботи обійшлися у 55 млн грн – кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

Чиновники на відкритті Центру вертебрології, 16.11.2018 р.

Позивач оскаржив рішення суду першої інстанції, але постановою від 4 лютого 2019 року Північний апеляційний господарський суд залишив апеляцію ДП «Житомиртурист» без задоволення.

«Сьогодні крапку у намаганнях захопити приміщення найкращого в Україні Центру вертебрології і реабілітації бійців АТО поставив Північний апеляційний господарський суд. Апеляційна скарга ДП «Житомиртурист» залишилася без задоволення. Житомирський центр вертебрології і реабілітації на березі річки Тетерів залишається у державній власності!», – так 5 лютого 2019 року прокоментував рішення апеляційного суду голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Але це була не «крапка», бо позивач звернувся до Верховного суду і постановою від 17 квітня 2019 року колегія суддів Касаційного господарського суду вирішила постанови господарського та апеляційного суду скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції. І з другої спроби ДП «Житомиртурист» справу виграло: рішенням від 9 вересня 2019 року позов про скасування розпорядження голови ОДА був задоволений.

«На момент створення Українського акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Укрпрофтур» спірне майно перебувало у державній власності, а тому могло бути відчужено виключно за згодою власника. Держава стала власником майна, яке перебувало та перебуває у володінні Федерації професійних спілок України та створених нею суб`єктів господарювання, а Фонд державного майна України є органом, уповноваженим від імені держави та в її інтересах здійснювати право власності на таке майно. Враховуючи зазначене та приписи ст. ст. 1, 4, 7 Закон України «Про управління об`єктами державної власності», місцевий господарський суд вірно вказав, що Житомирська обласна державна адміністрація не є суб`єктом, що здійснює управління майновим комплексом «Лісовий берег», що розташований за адресою: м. Житомир, Чуднівське шосе, 1. Отже, розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації «Про реалізацію повноваження у сфері розпорядження об`єктами державної власності» № 513 від 22.12.2017 прийнято поза межами повноважень Житомирської обласної державної адміністрації», - зазначається у постанові.

Скріншот з постанови Північного апеляційного господарського суду від 12.03.2020 р.

Нагадаємо, на час ухвалення рішення на користь ДП «Житомиртурист» Ігор Гундич вже був безробітним: 24 червня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Ігоря Гундича з посади голови Житомирської облдержадміністрації, 27 червня був останній робочий день Гундича на посаді голови ОДА.

Фоторепортаж від 1 лютого 2019 про реконструйований Центр вертебрології та новостворений житомирський «Дім ветерана» дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд "Лісовий берег" Гундич розпорядження Центр вертеброголії ОДА 
Матеріали по темі