Суспільство

Як люди рятувалися від вогню та який вигляд мають села в Житомирській області після лісових пожеж

21 April 2020, 20:54

На півночі Житомирської області внаслідок лісових пожеж постраждало чимало сіл. Зокрема, серед таких в Овруцькому районі села: Магдин, Личмани, Острови та Нижня Рудня.

21 квітня знімальна група Житомир.info відвідала села Магдин та Личмани.

Місцеві кажуть: вогонь йшов з лісу, гасити власними силами не вдалося, тому жителів Магдина почали евакуювати у сусідні села.

«У цьому селі жило 38 людей. Залишилося 4 хати, а 24 згоріло. Людей селили до односельців, до сусідів, порожні були будинки – там живуть, розселилися всі», - говорить сільський голова Колесниківської сільської ради Зоя Сосновська.


Місцева жителька Ольга – одна з тих, хто залишився без будинку. Сьогодні вона вимушена жити у родичів в Личманах.

«Жила в Магдині, там у мене згоріло все до тла. У сусідів все згоріло, у них дві корови – привели, пасуть тут, баранів багатого, все у них згоріло до тла також. Йшло з лісу, ні з того ні з сього. Нас хапали всіх, в машини і везли аж до Овруча. Сестра в Овручі живе, і я в них там залишилася, потім вони привезли мене сюди, а вже нема куди», - ділиться жителька села Магдин Ольга Панфілова.

Проте Личмани також постраждали: згоріло 16 будинків, тут також немає світла. Місцеві від коментарів утримуються, вдалося з'ясувати, що їм потрібні будівельні матеріали та допомога у відновленні житла.

«Сіно, корма худобі, будівельні матеріали і руки потрібні, чоловік десять молодих хлопців треба», - каже житель села Личмани Іван.

До постраждалих сіл 21 квітня завітав міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. Високопосадовці запевнили, що найближчим часом з резервного фонду виділять необхідну суму на ліквідацію наслідків лісових пожеж.

«Гроші будуть дуже вчасно, завтра плануємо розглянути це питання на засіданні Кабміну, голова облдержадміністрації готує відповідні розрахунки. Я вас запевняю – це питання буде вирішено терміново», - запевнив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«За попередніми розрахунками (сума збитків) 25 мільйонів гривень», - додав Віталій Брунечко.

Також голова облдержадміністрації запевнив, що ніхто з жителів сіл суттєво не постраждав.

«Відповідально повідомляємо: у тих населених пунктів, у яких ми були, ніхто не постраждав. В одному, в Островах, в людини, яка почала гасити вогнище трохи були опіки, йому відразу була надана медична допомога. Опіки у нього: була обпечена рука та стегно трохи», - сказав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Наразі правоохоронці з'ясовують причини масштабних пожеж в Овруцькому районі.

Нагадаємо, 21 квітня Житомирський обласний лабораторний центр перевірив якість атмосферного повітря в Овруцькому районі, де горять ліси.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 21 квітня 2020 року в Овруцькому районі Житомирської області продовжують ліквідовувати лісові пожежі, які почалися 16 квітня. Нелокалізованим лишався один осередок поблизу сіл Жолудівка та Журба.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа село ліс Овруцький район Бунечко  
Матеріали по темі