Здоров'я

​Денатуровані спирти в антисептиках: факти та реалії

24 April 2020, 15:38

Зараз інформаційний простір перенасичений статистичними даними про кількість заражених вірусом COVID-19, померлих та одужавших. Проте новий вірус приніс і іншу проблему, на яку поки що не звертають уваги, але яка несе не меншу шкоду і має відкладений довготривалий ефект.

Мова йде про антисептики, якими зараз люди користуються щоп’ятьхвилин. На цю проблему звернув увагу лікар хірург однієї з дитячих лікарень Запоріжжя, який побажав лишитися анонімним з етичних міркувань.

«Я не перший рік працюю лікарем і звичка обробляти руки антисептиком постійно для мене не в новину. Однак, тільки зараз я помітив, що після обробки рук шкіра одразу почервоніла, почала пекти і через якийсь час просто почала злазити. Це був для мене шок. Вперше таке бачу за всі 5 років роботи в лікарні. І у багатьох моїх знайомих після деяких антисептиків така сама історія» - повідомив лікар.

Насправді, все дуже просто – в умовах шаленого попиту та дефіциту антисептичних засобів «в хід» пішло все. Згідно Закону України про «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»з’явилася можливість використання етилового спирту для антисептичних тадезінфікуючих засобів без сплат податків, з «нульовим» акцизом.

Тут же зазначено, що спирт, який буде використовуватися для цих засобів повинен бути денатурований.


Зараз всі спиртзаводи почали активно виробляти денатурований спирт і з’явилося одразу безліч різних підприємств, які виробляють антисептичні засоби без рецептури, ліцензії, реєстрації та сертифікації, адже згідно Закону до кінця карантину це допустимо.

Тобто, на даний момент неконтрольоване з боку держави виробництво незареєстрованих засобів для дезінфекції та мораторію на проведення перевірок призвело до потрапляння на ринок неякісного продукту, який несе шкоду здоров’ю людини (дерматити, хімічні опіки, ускладнені алергічні реакції, а також інтоксикацію організму, ураження печінки та підшлункової залози).

Якщо поглянути на проблему глибше, то існує постанова КМУ №722 , в якій визначеноперелік речовин для денатурації спирту. Це багато різниххімічних речовин досить токсичної дії - етилбензол, діетиловий ефір, ацетон, пропілова кислота, різні денатурати, гази, метил, технічний бензин, навіть «нафта розчинна», стретбутанол.

Для отримання денатурованого спирту необхідна композиція з трьох будь-яких речовин.

Для денатурації етилового спирту, який використовується для виготовлення парфумерно-косметичної продукції обов'язково використовують не менше двох з денатуратом.

«Проблема в тому, що використовувати такий антисептичний засіб можна для дезінфекції поверхонь і предметів. Проте,для рук і при частому використанні він шкідливий і в деяких випадках навіть небезпечний. Мені особисто відомий не один факт алергічних проявів у людей на неякісні антисептики, а в Дніпродзержинську у жінки сталася інтоксикація організму токсичними речовинами. Так, вони проникають крізь шкіру і впливають на весь організм, не лише на шкіру. Тому для рук варто обирати уважно антисептики, щоб не заподіяти собі шкоди», - коментує проблему кандидат фармацевтичних наук Ігор Анатолійович.

Відрізнити антисептики для технічних потреб та для рук доволі легко - потрібно звернути увагу на склад засобу. Якщо зазначено, що розчин спиртовий 70-ти градусний значить це чистий спирт і його можна використовувати для рук, якщо денатурований, то краще використовувати лише для технічних потреб і у гумових рукавичках.

Варто пам’ятати, що токсичні речовини, які входять в денатурований спирт накопичуються в організмі. Тому будьте уважні до себе та своїх рук і бережіть їх.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: спирт антисептики  
Матеріали по темі