Події

​Прокуратура вимагає взяти під варту з заставою в 150 млн грн організаторів незаконного «піщаного бізнесу» в Житомирській області

8 May 2020, 13:18

Організаторам незаконного «піщаного бізнесу» в селі Стрижівка Коростишівського району суд призначив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Прокуратура ж наполягає на взятті обох фігурантів справи під варту з заставою у 150 млн грн для кожного, тож оскаржуватиме це рішення в апеляційному суді.

Про це 8 травня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Коростишівська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення правил використання надр, що створило небезпеку для довкілля, спричинило порушення структури ґрунту та призвело до важкої деградації ґрунтів, скоєного засновником та директором приватного підприємства (за ч. 4 ст. 240 КК України). Так, процесуальним прокурором забезпечено участь у розгляді клопотань щодо застосування запобіжного заходу обом підозрюваним у виді тримання під вартою із можливістю внесення грошової застави на суму понад 150 млн грн кожному підозрюваному». – йдеться у повідомленні.

Ухвалами Коростишівського районного суду від 5.05.2020 та 7.05.2020 обом особам застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту строком на 60 діб.

Проте Коростишівська місцева прокуратура заявляє, що, з огляду на тяжкість скоєного злочину та масштаби заподіяної державі і довкіллю шкоди, наполягатиме на застосуванні фігурантам справи запобіжного заходу у виді тримання під вартою із заставою на суму понад 150 млн грн.

«У п’ятницю 8 травня 2020 року, місцевою прокуратурою подано до Житомирського апеляційного суду скаргу на ухвалу суду першої інстанції стосовно директора підприємства. Також наразі готується аналогічна апеляційна скарга стосовно засновника цього підприємства», - повідомила пресслужба прокуратури.

У відомстві нагадали деталі справи, а саме, що слідством установлено, що засновник приватного підприємства та директор цього підприємства, діючи за попередньою змовою, незаконно, без відповідних дозвільних документів, видобували пісок на землях сільськогосподарського призначення, розташованих за межами Стрижівської сільської ради Коростишівського району.

Фігуранти справи незаконно видобули понад 840 тис. куб. м піску на загальну суму 182,2 млн грн. Крім цього, економічним інтересам держави і довкіллю завдано збитків на 203,8 млн грн. Відтак, протиправний «піщаний бізнес» заподіяв збитків на загальну суму 386 млн грн.

Відповідно до інкримінованої статті (за ч. 4 ст. 240 КК України), підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Нагадаємо, 29 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому депутату Житомирської міської ради в організації незаконного видобутку піску, що завдало збитків державі на понад 200 млн грн. За кілька днів підозру оголосили і другому фігуранту цієї справи – директору приватного підприємства.

Як повідомляв Житомир.info, 1 березня 2017 року «айдарівець», якого житомирські патрульні зупинили за порушення ПДР, зазначив, що поліція виконує замовлення ексдепутата Житомирської міської ради Михайла Пухтаєвича, який в селі в Стрижівка організував собі кар'єр. Чоловік запевнив, як тільки активісти почали зупиняти машини, заповнені піском, і боротися з незаконним видобутком піску, у них почалися проблеми.

У вересні 2018 прокуратура повідомляла про закінчення розслідування незаконного видобутку надр в селі Стрижівка Коростишівського району, де ПП ВКП «Проспект» протягом 5 років видобуло піску на 180 млн грн.

До речі, 23 квітня 2020 року ексдепутату Житомирської міськради Михайлу Пухтаєвичу вручили підозру в ухиленні від сплати 8,2 млн грн податків при розмитненні вантажних «євроблях».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пухтаєвич пісок Стрижівка Проспект суд арешт застава  
Матеріали по темі