Культура

​У Житомирській області День вишиванки вирішили відзначити онлайн-флешмобом

15 May 2020, 13:30

16 травня – Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Тож з нагоди свята департамент культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації запрошує долучитися жителів області до флешмобу «Історія моєї вишиванки».

Про це 15 травня повідомила пресслужба Житомирської ОДА.

«Кожен бажаючий може взяти участь у флешмобі. Для цього потрібно на своїй сторінці у мережі Фейсбук розмістити фото у вишиванці та написати коротку історію своєї вишиванки. Обов’язковою умовою є позначення допису хештегом #історія_моєї_вишиванки. Також на фото потрібно позначити сторінку департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА», - йдеться у повідомленні.

Переможців онлайн-конкурсу оберуть 21 травня 2020 року – у День вишиванки в Україні.

В облдержадміністрації нагадують, що День вишиванки в Україні щороку відзначається в третій четвер травня. Цього року – 21 травня. Вишиванка – символ української національної культури. День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове свято, покликане сприянню єдності та культурному відродженню українського народу. Засновницею всеукраїнського свята вишиванки є письменниця Леся Воронюк, якій належить крилатий вислів: «Вишиванка – це генетичний код нації».

Так у 2006 році чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу тодішньої студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та пару викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України.

Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу. Так простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.

Нагадаємо, цьогоріч Дні Європи у Житомирській області святкуватимуть онлайн: флешмобами, лекціями, віртуальними екскурсіями та конкурсами.

Як повідомляв Житомир.info, у минулому 2019 році відзначали День вишиванки 16 травня. Розпочалось святкування вранці флешмобом та спільним фото на майдані Корольова у Житомирі. Фоторепортаж з «вишиваного» флешмобу дивіться тут. А вже пообіді на вулиці Михайлівській відбувся танцювальний флешмоб у вишиванках.

Завершилося свято традиційною Вишиваною ходою центральними вулицями міста. Фоторепортаж з Вишиваної ходи 2019 у Житомирі дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День вишиванки вишиванка свято коронавірус карантин  
Матеріали по темі