Здоров'я

Медперсонал в костюмах і шоломах, температурний скринінг та дезінфекція: як в Житомирі працюють стоматології в умовах карантину

18 May 2020, 16:24

Очікування прийому на вулиці, температурний скринінг при вході та дезінфекція приміщення кожні 15 хвилин – у таких умовах здійснюють прийом пацієнтів зубні лікарі.

«До 12 травня ми надавали виключно невідкладну стоматологічну допомогу. У нас працював один лікар-хірург і три лікарі -терапевти. З 12 числа у нас змінилися стандартні надання планової стоматологічної допомоги. При вході відбувається температурний скринінг, обов’язково запис до лікаря попередньо і обов’язково між пацієнтами ми маємо робити паузи не менше 15 хв, для того аби продезінфікувати стоматологічне обладнання і кабінети», - розповідає медичний директор КП «Стоматологічна поліклініка №1» Житомирської міської ради Юрій Ковальський.


Лікарі приймають відвідувачів у захисних костюмах та шоломах, а ті що працюють у лабораторії забезпечені масками та рукавичками. У комунальній стоматполіклініці запевнюють, повністю віднови роботу.

«На сьогоднішній момент заклад працює у повному обсязі, лікарі надають повною мірою невідкладну стоматологічну допомогу, а також планову стоматологічну допомогу. Лікарі повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. Вони екіпіровані у нас для того, аби уберегти і унеможливити розповсюдження COVID-19 в заклад стоматологічної поліклініки», - каже Юрій Ковальський.

У подібних умовах працюють й в приватній клініці. Обмежена кількість відвідувачів, кожному пацієнту пропонують окремо запакованийй набір інструментів, а медичний персонал забезпечений одноразовими спецкостюмами.

«Із таких дійсно змін - це вимірювання температури, кожному пацієнту, який відвідує наш медичний заклад ми перевіряємо температуру безконтактним термометром, впевнившись, що у людини немає температури, продовжуємо працювати з пацієнтом. Якщо приходять з друзями й товаришами, то ми не дозволяємо знаходитися в залі очікування, люди чекають на вулиці. Обладнання обробляємо, протираємо, обираємо спеціальні захисні чохли для того, аби не було контакту з повітрям. Ці чохли змінюють кожного разу, для кожного пацієнта являються індивідуальним захистом інструмента. Всі інструменти автоклавуються, а потім зашиваються в індивідуальні пакети, при цьому кожен інструмент може бути окремий, не має доступ повітря та мікробів. Ми зараз постійно закуповуємо одноразові захисні костюми. У кожного лікаря і обслуговуючого персоналу є такі костюми. Видається один костюм на день. COVID вніс свої корективи, свої зміни тому зараз в обслуговуючого медперсоналу є захисні шоломи та маски аби не дай Боже не потрапив вірус», - розповідає лікар приватної стоматологічної клініки Максим Шишкін.

Втім, лікарі рекомендують поки утримуватися від візиту до стоматполіклініки.

«Скажу відверто, що якийсь ризик все-таки лишається, але скоріш за все - це досить безпечно з урахуванням всіх мір, які ми проводимо. Відверто кажучи, якщо гострих потреб немає, особисто я не рекомендую», - каже Максим Шишкін.

Нагадаємо, у одному з районів Житомирської області – спалах COVID-19, за добу зафіксували 15 випадків.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 9.00 18 травня в Україні лабораторно підтверджено 18616 випадків COVID-19, з них виявили упродовж останньої доби 325.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стоматології карантин лікарі коронавірус  
Матеріали по темі