Влада

Влада Житомира докупить ще два автомобілі для майбутніх «офіцерів громади»

26 May 2020, 17:05

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 26 травня виділили кошти для закупівлі 8 з 10 автомобілів для майбутніх офіцерів громади. За словами мера, цей проєкт впроваджується на умовах співфінансування з міського бюджету, бюджету Національної поліції та коштів міжнародних донорів. Наразі місто вже виділило гроші на купівлю 8 нових Renault Duster, ще два авто планують закупити, а також зробити ремонт в приміщеннях, де працюватимуть «офіцери громади».

«Ми будемо докуповувати ще два автомобілі. Ми будемо робити це згідно з меморандумом з Нацполіцією. Це перший момент. Другий момент – забезпечення технічними засобами. Планшети, комп’ютери, додаткове обладнання – це все за кошти міжнародних донорів, друга частина – ще 10 автомобілів, теж на міжнародних донорах. Поліція бере на себе і в своєму бюджеті передбачає фінансування заробітної плати. В середньому вона буде більше на 20%, ніж в звичайних поліцейських. Також поліція має забезпечувати пальним та обслуговування автомобілів. Це все передбачає бюджет Нацполіції. За рахунок міста купуються автомобілі для цих поліцейських і додатково облаштовуються дільничні пункти. Ми разом з комісією вже підібрали ці приміщення. В них фактично знаходились пункти дільничних. І треба невелике дообладнання цих приміщень, щоб вони запрацювали», – розповідає мер Житомира Сергій Сухомлин.


За словами міського голови, «офіцери громади» стануть своєрідними шерифами і мають прийти на заміну дільничним.

«Ці поліцейські не будуть виконувати і їх не будуть використовувати для виконання інших завдань, які ставить обласне управління чи в Києві. Наприклад, забезпечення правопорядку під час масових заходів в Києві, коли забираються люди з області і їх везуть в Київ. Дуже часто наші поліцейські використовуються для конвоювання людей в судах. І це теж відволікає людей від їх безпосередніх обов’язків. Тут цього не буде. Поліцейський фактично не виїжджає за межі свого округу. Це один момент, другий момент – в інструкції, в положенні про поліцейських «офіцерів громади» прописане подвійне підпорядкування. Звичайно, що командне завдання буде ставити управління Нацполіції, але звітність буде міському голові, якщо я не помиляюсь, це на сесії було озвучено, один раз на місяць. І не менш, ніж один раз на пів року – на сесії. Але за вимогою можна заслуховувати звіт хоч кожну сесію. Ми всі повинні розуміти, що в умовах децентралізації всі ці функції будуть передаватись на місцеве самоврядування. Це стосується і безпеки громадян. От ми бачимо, як спочатку почали з садочків, коли нам передали фінансування. Потім частину фінансування по школах теж передали на місцеві бюджети. І ці кроки призводять до того, що місцеве самоврядування буде забезпечувати всі функції життєдіяльності громади, які знаходяться на її території. Я думаю, що пройде рік чи п’ять, але ми будемо фінансувати і муніципальну поліцію. Але маю надію, що під це нам держава перерозподілить фінансовий ресурс», – каже Сергій Сухомлин.

Навчати нових «офіцерів громади» будуть іноземні інструктори. Загалом в Житомирі працюватиме близько сорока таких полісменів.

Нагадаємо, 26 травня 2020 року на позачерговій сесії Житомирської міськради виділили кошти на закупівлю автомобілів для майбутніх «офіцерів громади»

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2020 року мер Житомир Сергій Сухомлин анонсував запуск проєкту «Поліцейський офіцер громади» влітку, а в квітні обіцяли почати проєкт восени поточного року.

11 квітня мер Житомира та начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області підписали меморандум про співпрацю щодо початку роботи «офіцерів громад». З 6 квітня оголошений прийом заявок від діючих працівників поліції: з кандидатів відберуть 20 кращих, які й стануть поліцейськими Житомирської ОТГ. Зараз в Житомирі, за словами заступника начальника ГУНП, є лише 15 дільничних, більшість з них вже подали документи на конкурс по відбору офіцерів громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: офіцер громади правоохоронець автомобіль закупівля сесія  
Матеріали по темі